Μουζάλας από Ελαιώνα: «Ανήθικο το βάρος του προσφυγικού να αφεθεί μόνο σε Ελλάδα κι Ιταλία»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔17/01/2017 - 21:41 | Author: Newsroom

Στην ανάγκη η Ευρώπη να στηρίξει τους πρόσφυγες, αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, εξερχόμενοι από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα.

Ο κ. Ματαρέλα, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τον καταυλισμό συνοδευόμενος από τον κ. Μουζάλα, ξεναγήθηκε από υπαλλήλους της δομής και συνομίλησε με πρόσφυγες.

Ο Ελαιώνας είναι ένας πολύ καλά οργανωμένος καταυλισμός, στο χώρο του οποίου παρέχονται σημαντικές υπηρεσίες, δήλωσε ο κ. Ματαρέλα. «Συνάντησα στον περίπατό μου παιδιά με καλή διάθεση, ενώ άλλα τα είδα να αθλούνται. Η ύπαρξη, όμως αυτού του καταυλισμού, μαρτυρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι, όπως επίσης και το καθήκον όλης της Ευρώπης να τους φροντίσει» ανέφερε ο κ. Ματαρέλα. Τα πρόσωπα των παιδιών που φιλοξενούνται στον Ελαιώνα, και όλων των παιδιών που διαμένουν σε παρόμοιες δομές, «είναι μια έκκληση στη συνείδησή μας», συμπλήρωσε.

Ο Ιταλός Πρόεδρος, αναγνώρισε πως η Ελλάδα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά χρειάζεται μεγαλύτερη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι χώροι φιλοξενίας στην Ελλάδα θα γίνουν όπως του Ελαιώνα, ίσως και καλύτεροι, επισήμανε από πλευράς του ο κ. Μουζάλας, και εξήγησε πως το 25% των ανθρώπων που βρίσκονται εδώ, δικαιούνται και έχει εγκριθεί η μετεγκατάστασή τους, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες αρνούνται να τους δεχτούν. «Η Ιταλία και η Ελλάδα αποτελούν πύλες εισόδου στην Ευρώπη, αλλά είναι ανήθικο το βάρος του προσφυγικού να αφεθεί μόνο σε αυτές», συμπλήρωσε ο υπουργός.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral