«Μπορούμε να διασφαλίσουμε τον σταθεροποιητικό ρόλο της χώρας μας στην ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια μέσω των εθνικών δορυφορικών επικοινωνιών και του συνόλου των δράσεων που προβλέπονται να υλοποιηθούν μέσα από τη σημερινή συμφωνία», ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, με την ευκαιρία της σημερινής τελετής υπογραφής του μνημονίου-προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του υπουργείου και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στον τομέα του διαστήματος.

Χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ημέρα ιστορική, ο κ. Παππάς παρατήρησε ότι ήδη έχουν υλοποιηθεί πάρα πολλά σημαντικά κομμάτια συνεργειών, οι οποίες αυξάνουν το εκτόπισμα της χώρας, τις δυνατότητές της και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά από ασταμάτητες προσπάθειες ενός ανηφορικού και δύσκολου δρόμου, σήμερα ολοκληρώνεται ένας κύκλος που αφορά -μεταξύ άλλων- και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο διάστημα, όπως σημείωσε.

Με την υπογραφή του μνημονίου ανοίγει μία καινούργια σελίδα στην υλοποίηση εφαρμογών διττής χρήσης και την αξιοποίηση του συνόλου των διαστημικών εφαρμογών από την ελληνική πολιτεία, με σαφή προτεραιότητα στην άμυνα της χώρας.

Παράλληλα με την ίδρυση του Εθνικού Διαστημικού Οργανισμού δίνεται η δυνατότητα να τεθεί το σύνολο των δράσεων των δύο υπουργείων κάτω από μία ενιαία ασπίδα, η οποία θα αφορά την άμυνα της χώρας και θα λειτουργεί προς όφελος των πολιτών, σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής.

Ο ίδιος ευχαρίστησε το σύνολο των στελεχών των δύο υπουργείων για την ολοκλήρωση της προσπάθειας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον γγ Τηλεπικοινωνιών και τον πρόεδρο του Εθνικού Διαστημικού Οργανισμού, που είναι στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι όπως μέχρι τώρα, έτσι και στο άμεσο μέλλον «θα εργασθούμε ακόμη πιο σκληρά για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί και θα ωφελήσουν το σύνολο των δομών της χώρας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το διεθνές και διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από οικονομικούς ανταγωνισμούς, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές, τεχνολογικές, δεν μας επιτρέπουν να μείνουμε απλοί παρατηρητές.

Όπως επισήμανε, για την επίτευξη των στρατηγικών επιλογών της χώρας και την ικανοποίηση εθνικών συμφερόντων πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα όχι μόνο να παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλά -γιατί όχι- και να τις συνδιαμορφώνουμε. Η παρακολούθηση των τεχνολογικών εξελίξεων

αποτελεί επιτακτική ανάγκη και προτεραιότητα για το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η πρόσφατη εκτόξευση του Hellas Sat 4 δίνει τη δυνατότητα στη χώρα να έχει ισχυρή θέση στον διεθνές διαστημικό χάρτη, παρέχοντας υψηλού επιπέδου δορυφορικές υπηρεσίες. Παράλληλα, παρέχει στις Ένοπλες Δυνάμεις αυτάρκεια και υψηλού επιπέδου δορυφορικές επικοινωνίες.

Ο κ. Αποστολάκης αναφέρθηκε στην αγαστή και πολυεπίπεδη συνεργασία των δύο υπουργείων, η οποία έχει αποκτήσει μία δυναμική που έχει αρχίσει να αποδίδει πολλαπλά οφέλη και εξέφρασε την βούληση των δύο πλευρών για διεύρυνση της συνεργασίας, «για να διαμορφώσουμε από κοινού ένα υπόβαθρο τεχνολογίας αιχμής στον τομέα του διαστήματος. Είναι ένας κοινός στόχος που βοηθά στην επίτευξη των εθνικών στρατηγικών στόχων, που μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από την εκμετάλλευση των διαθεσίμων πόρων των δυνατοτήτων μας».

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την αισιοδοξία του για τους καρπούς αυτής της συνεργασίας.