Μητσοτάκης από Κρήτη: Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/03/2017 - 16:26 | Author: Newsroom

alt

«Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη», τόνισε το μεσημέρι, από τον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διήμερη περιοδεία του στην Ανατολική Κρήτη.

Κατά τη διάρκεια σύσκεψης με παραγωγικούς φορείς του νομού Λασιθίου, στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου, ο κ. Μητσοτάκης, αφού άκουσε τις απόψεις τους, χαρακτήρισε την υπερφορολόγηση ως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας, «Η υπερφορολόγηση σκοτώνει την ανάπτυξη. Φέρνει έσοδα στον προϋπολογισμό, αλλά με πάρα πολύ μεγάλο κόστος για την αναπτυξιακή δυναμική και την ίδια τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων», ανέφερε. Επίσης, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι, γιατί απλά έχουμε μία υπέρβαση στόχων εσόδων ως αποτέλεσμα μίας στυγνής υπερτιμολόγησης. Όπως υποστήριξε, με αυτόν τον τρόπο δεν βλέπουμε όλη την εικόνα, ενώ επεσήμανε πως η χώρα δεν έχει επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός πανηγύριζε, συγκαλούσε σύσκεψη για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και διαφήμιζε την ανάπτυξη, ερχόταν η ΕΛΣΑΤ να διαπιστώσει -κάτι που γνωρίζαμε οι κινουντες στην αγορά- ότι το τέταρτο τρίμηνο ήταν πάρα πολύ κακό και σε απόλυτα νούμερα το χειρότερο τρίμηνο από το 1998». «Η πολιτική αστάθεια, η αίσθηση ότι έχουμε μία κυβέρνηση που δεν θέλει να υλοποιήσει πραγματικές μεταρρυθμίσεις, έχουν επιπτώσεις στη διάθεση των επενδυτών να επενδύσουν χρήματα στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, η τελική επίπτωση είναι πως η ανάπτυξη δεν έρχεται. «Το 2,7 που έχει τεθεί ως στόχος για το 2017 φοβάμαι πως είναι ανέφικτος στόχος, ειδικά έτσι όπως πάμε, έχουμε χάσει το πρώτο εξάμηνο του έτους και αυτό συμπαρασύρει και τις δημοσιονομικές επιδόσεις, μας ζητούνται πρόσθετα μετρα και δεν μπορούμε να βγούμε από τον φαύλο κύκλο», υπογράμμισε.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως για τη ΝΔ πρώτη προτεραιότητα είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και δεύτερη προτεραιότητα η μείωση του ΕΝΦΙΑ, εξηγώντας γιατί η ΝΔ επιμένει τόσο πολύ στις επιχειρήσεις, και ξεκαθαρίζοντας πως η ανάπτυξη δεν μπορεί να είναι κρατικοδίαιτη, ενώ έκανε λόγο για απογραφειοκρατικοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Για τον τομέα του τουρισμού, τόνισε την ανάγκη για περισσότερες επενδύσεις σε ποιοτικές μονάδες, δίνοντας έμφαση και στην παραθεριστική κατοικία, η οποία είναι μία καινούργια αγορά που ανοίγει, ενώ έθεσε σε προτεραιότητα το χωροταξικό του τουρισμού.

Σχετικά με το θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης, ανέφερε ότι «πρέπει να το ξαναδούμε από μηδενική βάση».

Όσον αφορά το αεροδρόμιο Καστελλίου, σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσει, ενώ «πρέπει να δούμε και τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης». Εξάλλου, χαρακτήρισε το αεροδρόμιο της Σητείας ως μία μεγάλη ευκαιρία, λέγοντας πως πρέπει να αξιοποιηθεί περισσότερο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), επισημαίνοντας ότι αποτελεί «έργο επιβίωσης για την Κρήτη του 21ου αιώνα». «Μιλάμε για έναν άξονα που θα ξεκινάει από τη Σητεία και θα τελειώνει στην Κίσσαμο. Η Κρήτη κρατιέται πίσω από την έλλειψη μίας τόσο βασικής υποδομής. Η μελέτη στρατηγικού σχεδιασμού πρέπει να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό. Πρέπει να θέσει υπόψη της πολιτικής ηγεσίας όλες τις διαστάσεις και τις επιλογές χρηματοδότησης αυτού του τόσο σημαντικού έργου». «Δεσμεύομαι προσωπικά να διερευνήσω την επιλογή χρηματοδότησης του ΒΟΑΚ με συγχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και με το σχήμα των πληρωμών διαθεσιμοτήτων», συμπλήρωσε.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη χαρά του που βρέθηκε στο Εργατικό Κέντρο και δεσμεύθηκε, με την πρώτη ευκαιρία, να επισκεφθεί όλες τις περιοχές του νομού Λασιθίου.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Άγιο Νικόλαο, ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε τον δήμαρχο, Αντώνη Ζερβό και συζήτησε θέματα που αφορούν την πόλη και την περιοχή, ενώ συναντήθηκε και με πολίτες.

Νωρίτερα, εγκαινίασε τα γραφεία της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Χερσονήσου και το μεσημέρι αναχώρησε για την Αθήνα.

Loading...


  • europalso   ideascentral