Μισό τρισ. ευρώ ακίνητης περιουσίας έκανε φτερά την τελευταία 10ετία

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔26/01/2017 - 07:21 | Author: Newsroom

Σε απώλειες της ακίνητης περιουσίας τους που αγγίζουν το μισό τρισ. ευρώ οδηγήθηκε την τελευταία δεκαετία η ελληνική κτηματαγορά λόγω της δραματικής υποχώρησης των τιμών σε κατοικίες, γραφεία, καταστήματα και αγροτεμάχια.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και από μεγάλα κτηματομεσιτικά γραφεία που καταγράφουν τους δείκτες αποτίμησης των ακινήτων και των αγροτεμαχίων από το 2007 μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με στοιχεία η εμπορική αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων ξεπερνούσε πριν από μια δεκαετία το 1 τρις ευρώ, εκ των οποίων τα 250 δισ ευρώ αφορούσαν την αγροτική καλλιεργήσιμη γη. Πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος ανέφεραν ότι η μείωση των τιμών πώλησης διαμερισμάτων, γραφείων και καταστημάτων έχει ξεπεράσει πλέον το 42% της αγοραίας αξίας τους πριν από μια δεκαετία, ενώ αντίστοιχη είναι και η μείωση των τιμών στα μισθώματα κατοικιών και επαγγελματικών χώρων.

Η υποχώρηση της τιμών των ακινήτων κατά 42% οδηγεί αυτομάτως στο συμπέρασμα ότι περίπου μισό τρις ευρώ ακίνητης περιουσίας έκαναν φτερά, ενώ από την άλλη μεριά τα ακίνητα έφτασαν να επιβαρύνονται δυσανάλογα λόγω των πολλαπλών νέων φόρων.

Παράλληλα τα τελευταία χρόνια επήλθε και πλήρης ανατροπή στον συσχετισμό μεταξύ της αντικειμενικής και της εμπορικής αξίας των ακινήτων καθώς η εμπορική αξία σε αρκετές περιπτώσεις έφτασε να υπολείπεται μέχρι και 30% σε σχέση με την αξία που προσδιορίζει η υπολογίζει η εφορία για την επιβολή φόρων σε ένα ακίνητο όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος ακινήτων, οι αγοραπωλησίες και οι κάθε είδους μεταβιβάσεις ακινήτων (γονικές παροχές, κληρονομιές κλπ).

Παράγοντες της κτηματαγοράς κάνουν λόγο για βαρέλι χωρίς πάτο καθώς εάν φέτος βγουν στον πλειστηριασμό ,λόγω των κόκκινων τραπεζικών δανείων, και μερικές δεκάδες χιλιάδες ακινήτων τότε θα μιλάμε πλέον για κατάρρευση των τιμών, μιας και στην αγορά παραμένουν ήδη αδιάθετα τουλάχιστον 170.000 ακίνητα, τα περισσότερα εκ των οποίων διαμερίσματα και εξοχικές κατοικίες. «Φτάσαμε ήδη στο σημείο, έλεγε στο newpost, εκτιμητής ακινήτων, να διατίθενται προς πώληση γκαρσονιέρες σε τιμές μόλις .000-10.000 ευρώ αλλά και τριάρια σε τιμές όπως 30.000 ευρώ.

Ωστόσο και πάλι οι αγοραπωλησίες είναι περιορισμένες καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστού ,όπως και άρνηση αρκετών φορολογουμένων να ανοιχτούν σε επενδυτικές αγορές δεύτερης και τρίτης κατοικίας όταν είναι βέβαιο ότι θα έχουν κόστος παρά απόδοση και κέρδος όπως παλαιά».

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral