Μένουν οι θεσμοί στην Αθήνα: Οι συμφωνίες, οι διαφωνίες και οι υποχωρήσεις

Μετά από περίπου πέντε μήνες καθυστέρησης και τον κίνδυνο το ελληνικό θέμα να μπει στο ευρωπαϊκό «ράφι» που περίμενε από τις αρχές Δεκεμβρίου έως και τις 20 Φεβρουαρίου, το οικονομικό επιτελείο φαίνεται πλέον αποφασισμένο να κλείσει τουλάχιστον τη δεύτερη αξιολόγηση ανεξαρτήτως κόστους.

Στην κατεύθυνση αυτή έκλεισε χθες το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού που αφορά τις μη εξυπηρετούμενες οφειλές των επιχειρήσεων.

Χρειάστηκε, όμως, για να τα καταφέρει να υποχωρήσει στο κούρεμα του κεφαλαίου για τους παρακρατούμενους φόρους, δηλαδή τον ΦΠΑ και τον φόρο μισθωτών υπηρεσιών που στην αρχή της διαπραγμάτευσης αποτελούσαν κόκκινες γραμμές.

Κυβερνητικό στέλεχος: Έκλεισε η συμφωνία για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ρυθμίστηκε, επίσης, ότι δημόσιο και τράπεζες θα κουρεύουν μαζί την οφειλή και δεν θα προηγούνται οι τράπεζες, όπως ήθελε αρχικά το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Με αυτές τις υποχωρήσεις, το οικονομικό επιτελείο κέρδισε άλλη μια ημέρα συναντήσεων για να συζητήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας που αποτελούν ακόμη αγκάθι για τη δεύτερη διαπραγμάτευση, αλλά και τα πρόσθετα μέτρα που ζητεί το ΔΝΤ μαζί με τα αντισταθμιστικά μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση.

Στο εργασιακό, διαψεύστηκε άλλη μια ελπίδα που έχει καλλιεργηθεί τις τελευταίες ημέρες ότι το θέμα θα μπορούσε να αναβληθεί, αφού το ΔΝΤ ζητεί αλλαγές που υπερβαίνουν το ευρωπαϊκό κεκτημένο και άρα πρέπει να αναζητηθούν μαζί με τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ για το 2019.

Με μια φωνή οι θεσμοί ξεκαθάρισαν χθες ότι οι αλλαγές στην αγορά εργασίας ήταν και παραμένουν θέμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Συνεπώς, θα πρέπει να αποφασιστούν άμεσα για να υπάρξει τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Η συζήτηση για τα πρόσθετα μέτρα από το 2019 βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και ακόμη δεν έχει κλείσει ούτε το πού θα βρεθεί το αφορολόγητο μετά τη νέα περικοπή του, αλλά ούτε το ύψος και το βάθος των συντάξεων που θα υποστούν περικοπές.

Τι ίδιο πρώιμη είναι ακόμη και η συζήτηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα που το οικονομικό επιτελείο θέλει να εφαρμόσει ταυτόχρονα από τον μεθεπόμενο χρόνο.

Πάντως, τα πρόσθετα μέτρα βρίσκονται εκτός της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Θέλουν θετικό σήμα

Μετά την απόφαση για παραμονή τους στην Αθήνα είναι δεδομένο ότι τόσο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας, Γιώργος Χουλαράκης, όσο και επικεφαλής των ομάδων των θεσμών θα συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση του Euro Working Group, μέσω τηλεδιάσκεψης από την Αθήνα.

Στόχος είναι να πειστούν οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες και με τη σειρά τους να πείσουν και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης ότι το θέμα της Ελλάδας προχωρά.

Ωστόσο, ακόμη και αν έχουμε τεχνική συμφωνία στο Eurogroup του Μαρτίου, ο δρόμος για τη συνολική συμφωνία θα είναι ακόμη μακρύς.

Σε κάποια επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα πρέπει να εγκριθούν τα μέτρα και τα αντίμετρα που συζητούνται τώρα με το ΔΝΤ.

Στη συνέχεια, θα πρέπει οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να πάρουν αποφάσεις για την εξέλιξη των πρωτογενών πλεονασμάτων και την ελάφρυνση του χρέους, ώστε να έρθει και η δόση από το δάνειο του ESM που εκκρεμεί από τον περασμένο Νοέμβριο.