Μεγάλες αντιδράσεις για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου σχετικά με τις τουρκικές ομιλίες στη Θράκη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/03/2017 - 20:29 | Author: Newsroom

alt

Μεγάλες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος τοποθετήθηκε υπέρ της διεξαγωγής των τουρκικών προεκλογικών εκδηλώσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, άρα και στην Ελλάδα.

Τόσο ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, όσο και οι Δημήτρης Καμμένος των εταίρων της κυβέρνησης Ανεξάρτητων Ελλήνων, Δημήτρης Σταμάτης, Γιώργος Κουμουτσάκος και Σταύρος Καλαφάτης της Νέας Δημοκρατίας, καυτηρίασαν τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης και δεν δίστασαν να του καταλογίσουν «άγνοια» και «επιπολαιότητα».

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ενιαία γραμμή

«Η αντιδυτική στροφή του Ερντογάν και το ρήγμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αυτονόητο οτι προκαλεί έντονη ανησυχία σε όλους τους Έλληνες. Σε αυτή την αποφασιστική στιγμή η ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να μην ξεχνά οτι η Ελλάδα είναι αναπόσταστο κομμάτι της Δύσης, να έχει ενιαία εθνική γραμμή και σε καμία περίπτωση πολυγλωσσία ανάμεσα στους κυβερνώντες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκφράζοντας και την άποψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ως εκπρόσωπος Τύπου.

Δ. Καμμένος: Όχι προεκλογικές ομιλίες του Ερντογάν στη Θράκη

Ο Δημήτρης Καμμένος από την πλευρά του ήταν πιο επικριτικός, χρησιμοποιώντας εντονότερες εκφράσεις εναντίον του Γιώργου Κατρούγκαλου. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφων, ο Δημήτρης Καμμένος ξεκαθάρισε πως «όχι! Δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικές συγκεντρώσεις του κόμματος Ερντογάν στην Θράκη. Τόσο για πολιτικούς όσο και για Εθνικούς λόγους. Τη στιγμή όπου σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζει τα αντιδημοκρατικά "πιστεύω", τους υβριστικούς χαρακτηρισμούς και τις προβοκάτσιες του Ερντογάν, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και την συμπαράστασή της ενάντια στο προσβλητικό παραλήρημα κυβερνητικών στελεχών της Τουρκικής κυβέρνησης κατά των λαών της Ευρώπης και σε όλους όσοι απλά διαφωνούν μαζί τους. Είναι μια απόλυτα σημαντική πολιτική επιλογή και με αυτό το σκεπτικό πρέπει να αφήσουμε στην άκρη τις εθνικά επικίνδυνες, αδιανόητες πρακτικές δήθεν ανοχής».

Σταμάτης: Άγνοια της ελληνικής πραγματικότητας

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Σταμάτης μίλησε για επικίνδυνη επιπολαιότητα. Πιο αναλυτικά: «Την ώρα που κορυφώνεται η σύγκρουση Τουρκίας – Ευρώπης και αυξάνεται η προκλητικότητα των Τούρκων σε βάρος της χώρας μας, ο αναπληρωτής υπουργός Κατρούγκαλος με χθεσινές δηλώσεις του, τάσσεται κατά των Ευρωπαίων Εταίρων μας, ενώ προσκαλεί ουσιαστικά τους Τούρκους να πραγματοποιήσουν προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα. Με την πρωτοφανή δήλωση αυτή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δείχνει ασύγγνωστη και επικίνδυνη επιπολαιότητα και άγνοια (;) της ελληνικής εσωτερικής πραγματικότητας. Δεδομένου, πέραν των άλλων, ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι. Αφετέρου, παρεμβαίνει – ως μη όφειλε- υπερ των απόψεων της τουρκικής κυβέρνησης σε εσωτερικά ζητήματα χωρών μελών της ΕΕ για να αποσπάσει τους επαίνους (!) του Τουρκικού Τύπου. Οι απόψεις του αναπληρωτή του απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης;».

Κουμουτσάκος: Βαριά επιπολαιότητα

Σφοδρή κριτική στις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος σχολίασε τη διαμάχη μεταξύ Ολλανδίας-Γερμανίας με την Τουρκία, ασκούν με κοινή τους δήλωση ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος και ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σταύρος Καλαφάτης.

Πιο αναλυτικά η δήλωση των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας:

«Ασυγχώρητη άγνοια ή βαριά επιπολαιότητα προδίδουν οι δηλώσεις Κατρούγκαλου.
Ως Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών οφείλει να γνωρίζει ότι οι Μουσουλμάνοι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες.
Επομένως, δεν έχουν καμία εμπλοκή με τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, ούτε βέβαια με το επικείμενο δημοψήφισμα».

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral