Με τις εισφορές των επαγγελματιών θα προσληφθούν τα μπλοκάκια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔07/09/2017 - 08:23 | Author: Newsroom

Στο τέλος του Σεπτέμβρη θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας που θα αφορά την επιδότηση ασφαλιστικών , προκειμένου οι εργοδότες να μετατρέψουν τους εργαζομένους με «» σε μισθωτούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόγραμμα επιδότησης, προυπολογισμού άνω των 100.000.000 ευρώ, θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας Αυτοτελώς και Ανεξάρτητα Απασχολουμένων, αν δεν είναι εφικτό να βρεθούν κονδύλια από το ΕΣΠΑ.
Πόρος του Λογαριασμού αυτού που συστάθηκε στον το 2011, είναι η εισφορά ύψους 10 ευρώ, την οποία καταβάλλουν κάθε μήνα χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι.

Ωστόσο η λύση αυτή θεωρείται άδικη για τον κλάδο αυτό, ο οποίος παρότι υπερφορολογείται, πληρώνει υψηλά χαράτσια στον , καταβάλλει εισφορές υπερ ανεργίας (χωρίς να επωφελείται αυτών), καλείται τώρα να χρηματοδοτήσει από τις εισφορές του ένα πρόγραμμα ενίσχυσης εργοδοτών.
Το πρόγραμμα θα δίνει κίνητρο σε 40.000 επιχειρηματίες του ιδιωτικού τομέα να μετατρέψουν σε μισθωτό τον απασχολούμενο σε αυτούς με «μπλοκάκι», επιδοτώντας τις εργοδοτικές εισφορές επί 12 μήνες. Στην επιδότηση συμπεριλαμβάνεται και η εργοδοτική εισφορά των δώρων και του επιδόματος αδείας, με ανώτατο όριο επιδότησης τα 350 ευρώ τον μήνα.
Δικαιούχοι θα είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που απασχολούν εργαζομένους με Δελτία Παροχής Υπηρεσιών, που θα έχουν εγγραφεί στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έως τη στιγμή της έναρξης του προγράμματος. Θα υπάρξει, δε, πρόβλεψη διατήρησης του προσωπικού για ορισμένο διάστημα πριν από την έναρξη της επιδότησης και διατήρηση των ωφελούμενων εργαζομένων με την ίδια σχέση εργασίας, κάποιο διάστημα μετά τη λήξη αυτής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι εργοδότες δεν δήλωσαν τα «μπλοκάκια» τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου, με αποτέλεσμα μόλις 18.000 με 20.000 εργαζόμενοι με ΔΠΥ να έχουν αναγραφεί.
Διαπιστώνοντας στην πράξη την αποτυχία της διάταξης του νόμου Κατρούγκαλου για τα «μπλοκάκια», το υπουργείο προσπαθεί να πετύχει τουλάχιστον έναν δίκαιο συμβιβασμό, αναλαμβάνοντας το κόστος των εισφορών και αφήνοντας στον εργοδότη μόνο την καταβολή του μισθού.
Βεβαίως αυτό μπορεί να λειτουργήσει αντίθετα από τις προσδοκίες του υπουργείου και να μετατραπεί σε αντικίνητρο πρόσληψης μισθωτών. Για τον λόγο αυτό οι εργοδότες που θα κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων του προγράμματος θα ελέγχονται τακτικά από το ΣΕΠΕ, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν κρούσματα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, όπως π.χ. μετατροπή κανονικών μισθωτών σε «μπλοκάκια», ώστε να καρπωθούν την επιδότηση της εισφοράς.
insider

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral