Με point – system το κλείσιμο επιχειρήσεων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/08/2017 - 14:56 | Author: Newsroom

Την καθιέρωση αυτοματοποιημένου τρόπου (point – system) για την περοσωρινή ή οριστική διακοπή λειτουργίας μίας επιχείρησης για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας θα προβλέπει το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή, όπως δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως είπε η υπουργός:
Μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί ηλεκτρονικά τη νόμιμη υπερωριακή εργασία πριν την έναρξη της. Εκσυγχρονίζεται έτσι το σημερινό σύστημα χειρόγραφης καταγραφής και εκ των υστέρων δήλωσης των υπερωριών, το οποίο αφήνει ευρεία περιθώρια για παραβατικές πρακτικές.

Ορίζεται με αυτοματοποιημένο τρόπο (point-system) η επιβολή προσωρινής ή και οριστικής διακοπής της λειτουργίας μίας , όταν ο εργοδότης παραβαίνει τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Γίνεται υποχρεωτική η ηλεκτρονική αναγγελία της οικειοθελούς αποχώρησης εργαζομένου, πιστοποιώντας ότι ο ίδιος έχει συμφωνήσει.
Αντιμετωπίζεται έτσι η στρέβλωση που παρατηρείται συχνά στην πράξη της αναληθούς δήλωσης εκ μέρους του εργοδότη ότι ο εργαζόμενος έχει οικειοθελώς αποχωρήσει από την εργασία, στερώντας του βασικά δικαιώματα.

Προβλέπεται επίσης ότι σε περιπτώσεις μονομερούς βλαπτικής μεταβολής των όρων εργασίας, ο εργαζόμενος, ο οποίος έχει θεωρήσει τη μεταβολή αυτή ως απόλυση, θα λαμβάνει αμέσως το επίδομα ανεργίας.

Με άλλες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου ενισχύεται το πλαίσιο ενημέρωσης και υπεύθυνης διαβούλευσης εργαζομένων και εργοδοτών.
Επιπλέον επεκτείνεται η προστασία της μητρότητας και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή σε διαδικασία υιοθεσίας.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral