Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση. Τα βασικά θέματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔17/10/2016 - 08:19 | Author: Newsroom

Με την κόντρα μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ για το χρέος να μοιάζει αγεφύρωτη ξεκινούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, με τη σημερινή άφιξη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, οι οποίοι θα προετοιμάσουν το έδαφος για την άφιξη των επικεφαλής των ομάδων των δανειστών, που έρχονται την Πέμπτη ή την Παρασκευή.

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Νοέμβριο, ώστε να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος πριν από το τέλος του χρόνου.

Τα βασικότερα θέματα που θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι τα εξής:

1.Οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2016 και του 2017. Οι τεχνοκράτες θα ελέγξουν την πορεία των οικονομικών των Ασφαλιστικών Ταμείων, των δημοσίων νοσοκομείων, των ΟΤΑ, τα έσοδα και τις δαπάνες, αλλά και το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η παρούσα καθυστέρηση του οποίου προκάλεσε την αναβολή της εκταμίευσης της τελευταίας υποδόσης της πρώτης αξιολόγησης.

2.Τα εργασιακά αποτελούν ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα των συζητήσεων, με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας για τον κατώτατο μισθό, τις ομαδικές απολύσεις και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου να κυριαρχούν.

3.Ασφαλιστικό: Η είσπραξη επιπλέον εισφορών, οι οποίες θα επιβληθούν από την 1η Ιανουαρίου 2017 σε ελεύθερους επαγγελματίες, αλλά και η σύσταση και λειτουργία του νέου ασφαλιστικού υπερταμείου, κάτω από την ομπρέλα του οποίου θα μπουν όλα τα υπάρχοντα πλην των αγροτών.

4.Η οριστικοποίηση του σχεδίου εξοικονόμησης πόρων 700 εκατ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα, με στόχο την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), πρώην Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

5.Το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό επίλυσης διαφορών για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, το προσχέδιο του οποίου βρίσκεται ήδη υπό εξέταση από τους δανειστές.

6.Την ετοιμότητα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Τράπεζας της Ελλάδος για άμεση εκκαθάριση των κόκκινων δανείων. Βασικό είναι το θέμα της συγκρότησης ως Σώμα των νέων ΔΣ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών και του ΤΧΣ.

7.Δημόσιο: Τα συναρμόδια υπουργεία θα ενημερώσουν τα τεχνικά κλιμάκια για την αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων, την αξιολόγηση του δημόσιου τομέα και το πρόγραμμα της κινητικότητας για τους υπαλλήλους.

8.Υπερταμείο: Η σύσταση και η λειτουργία του νέου υπερταμείου εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας, αλλά και το χρονοδιάγραμμα ορισμού διοίκησης, η δημιουργία της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών.

9.ΓΓΔΕ: Ο μετασχηματισμός της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων σε ανεξάρτητη Αρχή Εσόδων, καθώς θα πρέπει εκτός του νομοθετικού πλαισίου να οριστικοποιηθεί το διοικητικό πλάνο και ο προϋπολογισμός της νέας Αρχής.

10. Η βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα

Επιμένει το ΔΝΤ σε ρύθμιση του χρέους και πιο ρεαλιστικούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, επιμένει το Βερολίνο για τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πρόγραμμα, αφού με αυτό το επιχείρημα η γερμανική Βουλή ενέκρινε την ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Την ίδια ώρα, ο Βόλφανγκ Σόιμπλε διαμηνύει σε κάθε τόνο ότι, η ρύθμιση του χρέους δεν είναι κάτι που επείγει, με επικρατέστερο το ενδεχόμενο να παραπεμφθεί το ζήτημα μετά τις γερμανικές εκλογές τον Μάρτιο του 2017.

Παράλληλα, όλο και λιγότερη διάθεση υπάρχει από ευρωπαϊκές χώρες να επιστρέψει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα την ώρα που στην έδρα του Ταμείου αμφιταλαντεύονται: να ανακοινώσει η Κριστίν Λαγκάρντ στα τέλη του 2016 ότι δεν θα επιστρέψει με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και να περιοριστεί στο ρόλο του ειδικού τεχνικού συμβούλου ή να παρατείνει την απόφαση για πλήρη αποχώρηση του μετά τις γερμανικές εκλογές του 2017;

Πάντως, η καθυστέρηση στην άφιξη της Ντέλιας Βελκουλέσκου στην Αθήνα, παρά το ότι η ίδια επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους για αυτήν, έκανε κυβερνητικούς κύκλους να εκφράζουν τις αμφιβολίες τους για το επιχείρημά της, δεδομένου και του πολιτικού αδιεξόδου που κατεγράφη και στη μυστική συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Loading...
  • europalso

    ideascentral