Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, ο υφυπουργός ΨΗΠΤΕ, Λευτέρης Κρέτσος υπενθυμίζει ότι «το 2005 η Unesco καθιέρωσε την 27η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς (World day for audiovisual heritage). Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την αξία της οπτικοακουστικής αρχειακής κληρονομιάς και τη διάσωσή της για τις μελλοντικές γενιές.

Φέτος», προσθέτει, «στο ΥΨΗΠΤΕ μπορούμε να γιορτάζουμε περισσότερο καθώς η ψηφιακή εξέλιξη βρίσκει τη χώρα μας έτοιμη για τις προκλήσεις της νέας εποχής. Οι ενέργειές μας διαδέχονται η μία την άλλη, ώστε να εμπλουτίσουμε το θεσμικό πλαίσιο του ν. 4487/2017 για την προσέλκυση οπτικοακουστικών παραγωγών.

 

● Αύξηση του ορίου ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων από το 25% στο 35% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών της παραγωγής.

● Κατάργηση του ανώτατου ορίου στο ποσό της επιχορήγησης, που μέχρι σήμερα ήταν τα 5 εκατ. ευρώ.

● Ένταξη υποδομών οπτικοακουστικής παραγωγής στον Αναπτυξιακό Νόμο

● Πρόγραμμα εγγυοδοσίας με συνολικό ύψος προγράμματος €25 εκατ. για οπτικοακουστικές παραγωγές, ενώ προγραμματίζεται αρχές του 2019 η δημιουργία του πρώτου επενδυτικού ταμείου για την οπτικοακουστική παραγωγή με την μορφή Venture Capital Fund.

Επίσης, τον Αύγουστο το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, ο φορέας που θα καλύψει το κενό που άφησε το κλείσιμο του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου και του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων) εξασφάλισε ένα μεγάλο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: τη δημιουργία του Εθνικού Αποθετηρίου Οπτικοακουστικών, που θα συμβάλλει στην διάσωση και διατήρηση κάθε είδους οπτικοακουστικών έργων, ώστε μαζί με το πλούσιο ιστορικό αρχείο της ΕΡΤ να διασφαλίζεται σε κάθε ενδιαφερόμενο η πρόσβαση στην ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας», καταλήγει ο Λ. Κρέτσος.