Κόντρα Λαγκάρντ – Σόιμπλε για το Ελληνικό χρέος. Διαφορετικές απόψεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔06/10/2016 - 21:25 | Author: Newsroom

Το ελληνικό πρόγραμμα λειτουργεί πολύ καλά», ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε ομιλία του με θέμα την ευρωπαϊκή οικονομία στο «Peterson Institute», ενώ σημείωσε πως υπάρχει μια διαφορετική ανάλυση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ό,τι αφορά το θέμα του χρέους.

«Η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ανάπτυξη και ολοκληρώνουμε το έργο όσον αφορά στην πληρωμή μιας δεύτερης επί μέρους δόσης, ενώ προετοιμάζουμε τη δεύτερη αξιολόγηση. Αλλά απομένει κάποιο έργο από την ελληνική πλευρά αναφορικά με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων για την παρούσα δόση και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο όσον αφορά την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, να εξελίσσεται ομαλά το ελληνικό πρόγραμμα ώστε να επανέλθει η χρηματοπιστωτική σταθερότητα», σημείωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις.

«Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, πράγματι, υπάρχουν ανησυχίες όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Το θέμα είναι το μέγεθος αυτών των ανησυχιών και σε αυτό φαίνεται ότι έχουμε κάπως διαφορετική ανάλυση από το ΔΝΤ, που φαίνεται να έχει μια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη για το ελληνικό χρέος. Αυτό προέρχεται από μια πολύ πιο απαισιόδοξη άποψη για τις οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος. Και αν κανείς δει τα δεδομένα της περασμένης χρονιάς, η Ελλάδα σημείωσε καλύτερες επιδόσεις από τις αναμενόμενες και φέτος φαίνεται ότι θα φθάσει τους δημοσιονομικούς στόχους και θεωρούμε ότι η τόση απαισιοδοξία στην ανάλυση του ΔΝΤ, δεν θα επιβεβαιωθεί», ανέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η ανάλυση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αν κοιτάξει κανείς αναδρομικά, φαίνεται να είναι πολύ πιο κοντά στα αποτελέσματα, σε σύγκριση με το ΔΝΤ. Παρ’ όλα αυτά το ζήτημα του χρέους παραμένει. Το χρέος είναι πάνω από 180% του ΑΕΠ και γι’ αυτό στο Eurogroup συμφώνησαν να δουν περαιτέρω αυτό το θέμα, ήδη από το 2012. Το θέμα έχει επανειλημμένα επιστρέψει στο προσκήνιο. Η τελευταία φορά ήταν το Μάιο και συμφωνήθηκε να υπάρξουν βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για να βελτιώσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά αποκλείοντας το κούρεμα της ονομαστικής αξίας. Oι υπουργοί οικονομικών του Eurogroup είναι έτοιμοι να συνεχίσουν πάνω σε αυτά τα μέτρα, τα οποία συζητήθηκαν το Μάϊο».

Λαγκάρντ: Δεν έχουν αλλάξει οι όροι για το ελληνικό πρόγραμμα

Σόιπμλε: “το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα”

Μιλώντας στην Σύνοδο, το βράδυ της Πέμπτης ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι “το χρέος της Ελλάδας δεν είναι το πρόβλημα” και τόνισε ότι “όταν η συζήτηση επικεντρώνεται μόνο στο ζήτημα του χρέους, αυτό παραπλανά τον ελληνικό λαό”.

“Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει, ή πιο σωστά να αποκτήσει ανταγωνιστικότητα” πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός, απαντώντας ουσιαστικά στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία νωρίτερα είχε δηλώσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως το Ταμείο έχει μόλις ολοκληρώσει την αξιολόγηση του «άρθρου 4» και γι’ αυτό έχει καθαρή εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Όπως είπε τα αποτελέσματα δείχνουν ότι κάποιες μεταρρυθμίσεις έγιναν, αλλά πολύ δουλειά πρέπει να γίνει ακόμα.

«Θα στείλουμε σε περίπου δυο εβδομάδες αποστολή για να βοηθήσουμε την αξιολόγηση στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM», σημείωσε, τονίζοντας ότι το ΔΝΤ αυτή τη στιγμή δεν μετέχει στο πρόγραμμα. «Δεν έχουν αλλάξει οι όροι μας. Χρειάζονται σοβαρές μεταρρυθμίσεις και βιώσιμο χρέος», τόνισε. Έχουμε δείξει ευελιξία για το θέμα της βιωσιμότητας αλλά έχουμε επίσης ξεκαθαρίσει ότι το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο.

“Το χρέος δεν θα γίνει βιώσιμο χωρίς κουρεμα”

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε την Πέμπτη πως είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο χωρίς ένα κούρεμα (haircut). Όπως μεταδίδει το Reuters, ο αξιωματούχος πρόσθεσε πως παραμένει ανοιχτό το ζήτημα κατά πόσον το ΔΝΤ θα λάβει μέρος στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Μοσκοβισί: Θέλουμε το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή, σε ομιλία του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί ξεκαθάρισε ότι θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καθώς και ότι υπάρχουν θετικές τάσεις για την ελληνική οικονομία. Ακόμη, τόνισε ότι μια συμφωνία για το χρέος μπορεί να εξετασθεί πριν το τέλος του χρόνου.

«Η Ελλάδα είναι μια χώρα που βρίσκεται σε πρόγραμμα και θα προσπαθήσουμε στις επόμενες εβδομάδες να φθάσουμε σε μια συνολική συμφωνία. Πρέπει να υλοποιήσουμε μεταρρυθμίσεις, που είναι ήδη στο μνημόνιο μεταξύ της Ελλάδος και της Ε.Ε. Μετά, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την επιστροφή των επενδυτών», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

«Βλέπουμε θετικές τάσεις, αποκαθίσταται η ανάπτυξη και μετά αν υπάρξει συμφωνία στα μέτρα και επιπλέον καλή πολιτική και οικονομική ατμόσφαιρα, μπορούμε να εξετάσουμε μια συμφωνία για το χρέος και ελπίζω ότι αυτό θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου και βεβαίως εφόσον βρισκόμαστε εδώ στην Ουάσιγκτον, μπορώ να πω καθαρά ότι θέλουμε το ΔΝΤ μέσα στο πρόγραμμα. Είναι στοιχείο ασφάλειας και διαβεβαίωσης για πολλούς εταίρους μέσα στην Ε.Ε. και η Επιτροπή θα το υποδεχθεί θετικά», σημείωσε.

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως «έχουμε υπογράψει ένα μνημόνιο με την Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015. Αυτό που ορίζεται σε αυτό το μνημόνιο πρέπει να εφαρμοστεί. Η συμφωνία του Μαΐου 2016 ανοίγει το δρόμο για την εξόφληση περισσότερων από 10 δισ. ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί περισσότερα από 7 δις. Υπάρχουν ακόμη 2.8 δισ. που μπορούν να δοθούν τώρα, στις επόμενες εβδομάδες.

Γι’ αυτό, πρώτον η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και να αποφασίσει στις επόμενες ημέρες. Υπάρχει μια συνάντηση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα και ελπίζω ότι θα αποφασίσουμε με βάση τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα εξοφλήσουμε άλλη μια δόση 1 + 1.7 δισ. Μετά υπάρχει η δεύτερη αξιολόγηση που είναι πιο τεχνική, που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του χρόνου. Αν γίνει αυτό, θα έχουμε καλύτερο οικονομικό κλίμα και μπορούμε να μιλήσουμε για μέτρα για το χρέος. Αυτό είχαμε αποφασίσει στο Eurogroup τοn Μάiο. Aλήθεια θέλω να ολοκληρωθεί αυτός ο οδικός χάρτης».

Loading...
  • europalso

    ideascentral