Κομισιόν: «Παραμένουμε δεσμευμένοι για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/01/2017 - 19:07 | Author: Newsroom

Να ρίξει τους τόνους, δεδομένου του αδιεξόδου που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση, προσπαθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Βλέποντας από τη μια, τις εκκλήσεις του ΔΝΤ για μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και από την άλλη, την αρνητική στάση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενα νέα μέτρα, η εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Άννικα Μπράιντχαρτ, δήλωσε πως ο «διάλογος συνεχίζεται» και πως υπάρχουν μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για κινδυνολογία.

Έπειτα από το ναυάγιο του Eurogroup της Πέμπτης, όπου η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με την ηνωμένη -πλέον- απαίτηση όλων των θεσμών για νομοθέτηση δημοσιονομικών μέτρων για τη περίοδο μετά το 2018, η πρόοδος για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης φαίνεται να έχει σταματήσει πλήρως και το αδιέξοδο αυτό ξυπνά μνήμες του 2015.

Την ίδια στιγμή οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης για μη αποδοχή της νομοθέτησης αυτής σε βάθος χρόνου, την έχει φέρει αντιμέτωπη με τους δανειστές για άλλη μια φορά, παρά την αδήριτη τους στάση σχετικά με την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Απαντώντας στο «ΘΕΜΑ» στις Βρυξέλλες, σχετικά με το πού βρισκόμαστε μετά το Eurogroup και το κατά πόσο η Επιτροπή έχει κατά νου οποιαδήποτε πρωτοβουλία για να ξεμπλοκάρουν οι διαπραγματεύσεις, η Άννικα Μπράιντχαρτ δήλωσε πως στο Eurogroup έγινε μια «καταγραφή της προόδου» και παράλληλα πως ο διάλογος συνεχίζεται αναφορικά με τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης.

Σε ερώτηση σχετικά με τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος, το οποίο βρίσκει μη βιώσιμο, η εκπρόσωπος Τύπου προτίμησε να μη σχολιάσει, λέγοντας πως «η Επιτροπή περιμένει το τελικό κείμενο».

Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους και να κατευνάσει τις αντιδράσεις από όλες τις πλευρές, η εκπρόσωπος τόνισε πως η Ευρώπη έχει συμφωνήσει με την Ελλάδα ένα πρόγραμμα και έναν δημοσιονομικό δρόμο, ο οποίος εμπεριέχει μέτρα βιωσιμότητας χρέους, υπό την προϋπόθεση της αναγκαιότητας τους και της πιστής εφαρμογής του μνημονίου, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος για κινδυνολογία.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές πάντως δεν υπάρχει κάποια ημερομηνία για την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα.

Ολόκληρη η απάντηση της Άννικα Μπράιντχαρτ

«Θα σας παραπέμψω στο Eurogroup της Πέμπτης, όπου καταγράφηκε η πρόοδος, η Επιτροπή παραμένει προσηλωμένη στην αξιολόγηση και εργάζεται εντατικά με τις ελληνικές Αρχές και τους υπόλοιπους εταίρους έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος. Το Eurogroup κατέγραψε τις περιοχές της διαπραγμάτευσης στις οποίες ο διάλογος συνεχίζεται και εστιάζουμε τις εργασίες μας σε αυτές».

«Δεν σχολιάζουμε διαρροές, προτιμούμε να περιμένουμε μέχρι τη δημοσιοποίηση του ίδιου του κειμένου. Η Επιτροπή υποδέχτηκε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται από την προηγούμενη εβδομάδα. Η Ευρώπη έχει κάνει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για να υποστηρίξει την Ελλάδα με επιπλέον μέτρα για το χρέος μετά το πρόγραμμα του ESM υπό τη προϋπόθεση όμως πως τα μέτρα είναι απαραίτητα και πως η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλες τις μεταρρυθμίσεις. Ο δρόμος είναι ξεκάθαρος δεδομένων των αποφάσεων του Εurogroup του Μαΐου και Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους. Η Ελλάδα και η Ευρώπη έχουν συμφωνήσει ένα διαρθρωτικό και φιλόδοξο πρόγραμμα και ένα δημοσιονομικό δρόμο ο οποίος αντικατοπτρίζει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας, συνεπώς δεν βλέπουμε λόγο για κινδυνολογία».

Loading...
  • europalso

    ideascentral