Τέλος στα σχέδια για επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί αρνήθηκαν να συμφωνήσουν σε αυτή την προοπτική υποστηρίζοντας ότι έτσι διογκώνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να έχουμε μία λογική ότι θα έρχονται συνέχεια καινούργιες ρυθμίσεις.

«Δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια ρυθμίσεις των 100 δόσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δόθηκε μία δυνατότητα για τα παλιά χρέη, για τα καινούργια χρέη, όμως, οι πολίτες πρέπει να φροντίζουν να τα ρυθμίζουν στις δυνατότητες που δίνει, αυτή τη στιγμή, ο νόμος» συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι από την 1η Ιουλίου 2016 η νομοθεσία έγινε ακόμα σκληρότερη για τους οφειλέτες, καθώς όσοι είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων και θα δημιουργήσουν νέες οφειλές για το χρονικό διάστημα από 1η Ιουλίου 2016 έως 31 Δεκεμβρίου 2017, πρέπει να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους το αργότερο 15 μέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας. Μετά το πέρας των 15 ημερών χάνουν τη ρύθμιση των 100 δόσεων, εφόσον δεν έχουν πληρώσει. Από την 1η Ιανουαρίου 2018 προϋπόθεση για τη διατήρηση της ρύθμισης είναι η εξόφληση των νέων οφειλών εντός της νόμιμης προθεσμίας καταβολής τους, δηλαδή ακριβώς με την καταληκτική ημερομηνία. Όσοι καθυστερήσουν την πληρωμή της νέας οφειλής έστω και μία μέρα, τότε η ρύθμιση χάνεται. Η ρύθμιση διατηρείται μόνο αν ο φορολογούμενος ρυθμίσει τις νέες οφειλές του σε 12 δόσεις πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ, 36.053 οφειλέτες από τους 75.451 οι οποίοι εντάχθηκαν στη ρύθμιση των 100 δόσεων, δηλαδή σχεδόν το 50%, βρέθηκαν εκτός λόγω αδυναμίας καταβολής των χρεών.