Καταιγίδα φόρων: Πρέπει να πληρώσουμε 1,8 δισ. σε 4 ημέρες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/09/2016 - 09:57 | Author: Newsroom

Δύσκολη θα είναι η τρέχουσα εβδομάδα για τους φορολογούμενους που καλούνται να πληρώσουν φόρους 1,8 δισ. ευρώ έως την Παρασκευή. Στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία για τις πληρωμές και τις εισπράξεις, ενώ και τους επόμενους μήνες οι φορολογούμενοι θα κυκλοφορούν με το…

χέρι στην τσέπη.

Οι φορολογούμενοι μέχρι την Παρασκευή καλούνται να πληρώσουν τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ 2016.

Θα πρέπει να καταβάλουν 1,8 δισ. ευρώ μόνο για τους δύο φόρους, από τα συνολικά 4,34 δισ. ευρώ προβλεπόμενα έσοδα του προϋπολογισμού για τον Σεπτέμβριο.

Η προθεσμία πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου αφορά 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ στα 2,3 εκατομμύρια υπολογίζονται τα φυσικά πρόσωπα που οφείλουν φόρο εισοδήματος, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων προφανώς είναι υπόχρεα και καταβολής ΕΝΦΙΑ.

Ήδη μεγάλος όγκος των υπόχρεων, κυρίως με «μικρά» εκκαθαριστικά, έχουν σπεύσει να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ στο σύνολό του.

Ομως δεν είναι λίγοι αυτοί που τις τελευταίες ημέρες ταλαιπωρούνται στις ουρές των εφοριών προκειμένου να κάνουν συμψηφισμούς με τυχόν επιστροφές φόρων ή να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων πριν λήξει η προθεσμία, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Να σημειωθεί ότι ειδικά φέτος από τον επόμενο μήνα μπαίνει σε εφαρμογή το δεύτερο «πακέτο» των φορολογικών μέτρων που θεσπίστηκε στο πλαίσιο του κλεισίματος της πρώτης αξιολόγησης και προβλέπει αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης (αύξηση ΕΦΚ από τα 0,23 ευρώ το λίτρο στα 0,28 ευρώ το λίτρο) και στο ντίζελ των αγροτών (αύξηση ΕΦΚ από τα 0,20 στα 0,33 ευρώ το λίτρο).

Από τον Νοέμβριο θα ξεκινήσει η ανάρτηση στο TAXIS και των νέων τελών κυκλοφορίας για το 2017 τα οποία αφορούν πάνω από 5.000.000 κατόχους Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων.

Το συνολικό ποσό που θα υποχρεωθούν να πληρώσουν υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.

Υπάρχει και τρίτο «κύμα» φόρων που θα εκδηλωθεί από τον νέο χρόνο και στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 μέσω των νέων αυξήσεων σε καύσιμα, τσιγάρα, λογαριασμούς σταθερής τηλεφωνίας ακόμη και στον καφέ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral