Καμπανάκι Τσακαλώτου εν όψει ΔΕΘ. Μηδενικά περιθώρια για παροχές

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/08/2017 - 12:03 | Author: Newsroom

Μηδενικά περιθώρια για παροχές στη ΔΕΘ και πολλές αβεβαιότητες και για την τρίτη αξιολόγηση ήταν το μήνυμα που μετέφερε  στο Μαξίμου ο υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος ζητώντας συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις που θα αναβάλουν την ολοκλήρωση του προγράμματος

Πληροφορίες που διέρρευσαν από τη σύσκεψη στο Μαξίμου αναφέρουν ότι ο υπουργός οικονομικών χθες το μεσημέρι δεν ικανοποίησε τους συνομιλητές του. Ενημέρωσε ότι δημοσιονομικά δεν υπάρχει πρόβλημα παρά την «κόπωση» των εσόδων που είχαμε τον Ιούλιο. Ξεκαθάρισε όμως ότι τα περιθώρια και οι δεσμεύσεις του προγράμματος δεν αφήνουν προς το παρόν περιθώρια για εξαγγελίες αφού μετά το επεισόδιο της περασμένου Δεκεμβρίου με τα επιδόματα των συνταξιούχων ακόμη και η μετακίνηση ενός ευρώ χρειάζεται την έγκριση των δανειστών.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση , ενημέρωσε ότι η ολοκλήρωσή της μπορεί να γίνει μέχρι και το τέλος του χρόνου αν δεν υπάρξει καθυστέρηση από τα υπουργεία που χειρίζονται «ευαίσθητα» θέματα του προγράμματος όπως το ασφαλιστικό, τα κοινωνικά επιδόματα και οι αλλαγές στο δημόσιο.

Παραδέχθηκε ότι το ΔΝΤ ζητεί – όπως πάντα, είπε – περισσότερα από αυτά που προβλέπει το πρόγραμμα και επεσήμανε ως σημεία ενδιαφέροντος του Ταμείου τις αλλαγές στο δημόσιο και την αναστοχοθέτηση των κοινωνικών επιδομάτων. Τόνισε ακόμη ότι το ΔΝΤ σε αντίθεση με την ΕΚΤ επιμένει σε πρόσθετη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μίλησε επίσης και για το ενδεχόμενο πρόωρης εφαρμογή, από το 2019, του μέτρου της περικοπή του αφορολόγητου που έχει προγραμματιστεί για το 2020, αν γίνει αποδεκτή από τους δανειστές η θέση του ΔΝΤ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018.

Επίσης, ο κ. Τσακαλώτος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα των γερμανικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου αλλά και γενικότερα για τη στάση των ευρωπαίων απέναντι στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σημείωσε ότι η Ολλανδία δεν έχει ακόμη νέα κυβέρνηση και η Γερμανία θα περάσει κάποιο διάστημα πριν σχηματιστεί νέο Κυβερνητικό σχήμα γεγονός που θα καθυστερήσει και τη συζήτηση για μεσοπρόθεσμα μέτρα.

Ωστόσο εμφανίστηκε μάλλον πιο αισιόδοξος σχετικά με την συνέχιση της πορείας της Ελλάδας προς τις αγορές μετά το 5ετές ομόλογο που εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου. Μετά και την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν μειωθεί και μια έξοδος μπορεί να γίνει μέσα στο φθινόπωρο ώστε να υπάρχει ο χρόνος για να γίνει και μια τρίτη είτε στο τέλος του χρόνου είτε στις αρχές του 2018 πριν η Ελλάδα μπει σε πορεία εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα

Τόνισε πάντως ότι η έξοδος από το πρόγραμμα και η επόμενη μέρα θα είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων. Θα καθοριστεί δηλαδή εκτός από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος εκ μέρους της Ελλάδας και από τον στρατηγικό σχεδιασμό της Γερμανίας για το σύνολο της Ευρωζώνης αλλά και από την στάση του ΔΝΤ το οποίο είναι αμφίβολο ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα αν δεν έχει σαφείς διαβεβαιώσεις από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του χρέους.

enikonomia

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral