Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων ανήλθαν σε υψηλό σχεδόν δύο ετών τον Ιανουάριο και αναμένεται να είναι υψηλότερες και περισσότερο ευμετάβλητες το 2017, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Οι τιμές των τροφίμων στον δείκτη τιμών του FAO μειώθηκαν για πέντε συνεχή έτη λόγω της άφθονης προσφοράς, της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και του ισχυρού αμερικανού δολαρίου.

Ωστόσο, τον Ιανουάριο ο δείκτης, ο οποίος μετρά τις μηνιαίες μεταβολές ενός καλαθιού δημητριακών, σπορέλαιων, γαλακτοκομικών προϊόντων, κρέατος και ζάχαρης, διαμορφώθηκε στις 173,8 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2015.

Η μηνιαία άνοδος κατά 2,1% ήταν κυρίως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών της ζάχαρης και των τιμών εξαγωγών για δημητριακά και φυτικά έλαια.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του FAO Αμπντολρεζά Αμπασιάν δήλωσε ότι εξωγενείς παράγοντες, όπως οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη Βόρεια Αμερική, πιθανόν θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα στις τιμές τροφίμων.

“Οι αβεβαιότητες θα δημιουργήσουν προβλήματα για τις διεθνείς αγορές -όπως το πού θα βρει καλαμπόκι το Μεξικό- εάν συνεχιστεί η σημερινή τάση με τον στενότερο (εμπορικό) του εταίρο, τις ΗΠΑ”, δήλωσε ο Αμπασιάν.