Και ο ΟΑΕΕ ζητά να σπάσει ο κουμπαράς για τις συντάξεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔22/09/2016 - 14:15 | Author: Newsroom

Ο οργανισμός ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς τα χρέη προς το ταμείο ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ

Μετά το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ θα υποβάλει αίτηση για επιχορήγηση ύψους 150 εκατ. ευρώ από τον «κουμπαρά» του ΑΚΑΓΕ (ο λογαριασμος αλληλεγγύης των επόμενων γενεών).

Ο οργανισμός ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση καθώς τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,7 δισ. ευρώ προέρχονται από ασφαλισμένους που έχουν διακόψει την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Την ίδια ώρα εκτός των ρυθμίσεων βρέθηκαν 67.863 οφειλέτες με ανεξόφλητες οφειλές ύψους 1 δισ. ευρώ.

Διοίκηση ΙΚΑ: Συνήθης πρακτική να σπάει ο κουμπαράς

Από την πλευρά της η διοίκηση του ΙΚΑ σχολιάζοντας το ρεπορτάζ για τη διόγκωση των ελλειμμάτων παρά τις μειώσεις των συντάξεων, τονίζει ότι:

α) είναι συνήθης πρακτική τα ελλείμματα των Ασφαλιστικών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης να καλύπτονται από την κρατική επιχορήγηση και από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΚΑΓΕ.

Β) το έλλειμμα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ -ήδη γνωστό από το Δεκέμβριο του 2015, όταν εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός-, βαίνει μειούμενο λόγω και της αύξησης των εσόδων του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα τα έσοδα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το οκτάμηνο του έτους 2016, αυξήθηκαν κατά 345,70 εκατ. ευρώ ή κατά ποσοστό 4,96% σε σχέση με τα έσοδα του οκταμήνου του έτους 2015.

Λόγω της βελτιωμένης πορείας είσπραξης των εσόδων του, το Ίδρυμα δεν θα προβεί σε αίτημα ταμειακής διευκόλυνσης (εσωτερικού δανεισμού) για την καταβολή των συντάξεων μηνός Οκτωβρίου 2016, όπως δεν χρειάστηκε ταμειακή διευκόλυνση και για την καταβολή των συντάξεων μηνός Σεπτεμβρίου 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έλλειμμα που είχε προϋπολογιστεί σε 2,1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα κλείσει το 2016 στα 800 εκατ. ευρώ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral