ΥΠΟΙΚ: Με συγκεκριμένες θέσεις ο Τσακαλώτος στο Eurogroup

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔23/01/2017 - 12:13 | Author: Newsroom

Στα χέρια των ομολόγων του βρίσκεται από το πρωί της Δευτέρας, η επιστολή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η επιστολή αποστέλλεται ταυτόχρονα και στους Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Βίζερ.

Επιστολή χωρίς τις ελληνικές θέσεις απέστειλε στους θεσμούς ο Ευκ. Τσακαλώτος

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα προσέλθει στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με συγκεκριμένες θέσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης για τη β’ αξιολόγηση.

Αυτό ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ενημέρωσε για το θέμα αυτό τους θεσμούς, μέσω της επιστολής του αρμόδιου υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στην επιστολή δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις της ελληνικής πλευράς.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει διέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την β΄ αξιολόγηση, οι οποίες ουσιαστικά έχουν διακοπεί απο την ημέρα που η Κυβέρνηση ανακοίνωσε την χορήγηση έκτακτου βοηθήματος στους συνταξιούχους και την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που σηκώνουν το βάρος του Προσφυγικού.

Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα γνωστά από τα κυβερνητικά στελέχη, η ελληνική πρόταση θα προβλέπει την παράταση του δημοσιονομικού κόφτη και μετά το 2018, αλλά και την περαιτέρω «εξειδίκευσή» του, ώστε να περιλαμβάνει τα μέτρα που θέλουν οι δανειστές -και κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα αποδεχτεί την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5% και μετά το 2018, ωστόσο στη συμβιβαστική πρόταση, αναμένεται να συμπεριληφθεί και το μέτρο που έχει προτείνει ο υπουργός Οικονομικών για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με αυτό, από τις 3,5 ποσοστιαίες μονάδες του πρωτογενούς πλεονάσματος, η μία ποσοστιαία μονάδα –εφόσον επιτυγχάνεται εξ’ ολοκλήρου ο δημοσιονομικός στόχος- θα μπορεί να διατίθεται για μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο εξειδικευμένος κόφτης θα «εμπλουτιστεί», ώστε σε περίπτωση αποκλίσεων, να ενεργοποιούνται αυτόματα τα ακόλουθα μέτρα:

Η μείωση της προσωπικής διαφοράς που υπολογίζεται ήδη για το σύνολο των συνταξιούχων. Η προσωπική διαφορά εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 15% του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Η μείωση του αφορολογήτου, δηλαδή της έκπτωσης φόρου, που σήμερα διαμορφώνεται στα 1.900 ευρώ.

“Λάθος μου όσα είπα για το αφορολόγητο”, ομολογεί ο Δημ. Παπαδημητρίου

Λίγο νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» στον ΑΝΤ1, είχε δηλώσει άγνοια τόσο για το περιεχόμενο της επιστολής, όσο και για τον αν είχε αποσταλεί. Παράλληλα απέδωσε σε λάθος διατύπωση, τον “θόρυβο” που προκλήθηκε σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης σε ότι αφορά την μείωση του αφορολόγητου.

Η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς σήμερα συνεδριάζει ο ESM, ο οποίος θα ασχοληθεί και με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, ενώ την Πέμπτη θα έχουμε τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Στην συνεδρίαση του ESM, ο Γιώργος Χουλιαράκης αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις για όλα τα ανοιχτά μέτωπα στην διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα στείλει νέα επιστολή στα μέλη του Eurogroup, με πληρέστερες τις θέσεις της Κυβέρνησης, μετά και τις αποφάσεις σήμερα του ESM.

Το «καλό» και το «κακό» σενάριο

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους που επικαλείται η «Καθημερινή» τα δυο σενάρια που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή είναι δυο.

Σύμφωνα με το «καλό» σενάριο, μετά το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου, οι θεσμοί συμφωνούν στα αιτήματα που θα ζητήσουν από την ελληνική κυβέρνηση και επιστρέφουν στην Αθήνα. Η κυβέρνηση δέχεται να νομοθετήσει κάποιο από τα μέτρα, και τότε –ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο– η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί. Αυτό είναι το πολύ θετικό σενάριο. Πηγές των Βρυξελλών έλεγαν ότι αν βρεθεί ο συμβιβασμός με το ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση θα κλείσει πολύ εύκολα.

Αν όμως επικρατήσει το «κακό» σενάριο, τότε οι θεσμοί επιστρέφουν με αίτημα τη νομοθέτηση κάποιων από τα μέτρα και η Αθήνα αρνείται, οπότε ξεκινάει μια διαπραγμάτευση που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η αξιολόγηση να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες, ακόμα και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο.

Loading...
  • europalso

    ideascentral