«Σήμερα η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά βλέπει να ανοίγεται η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι και το στοίχημα της μεταμνημονιακής εποχής, να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της οικονομίας και να τεθούν οι όροι που θα εξασφαλίσουν τη μη επιστροφή στις πολιτικές και τις παθογένειες του παρελθόντος», επισημαίνει ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, στο άρθρο του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης που επιδιώκουμε και για την οποία εργαζόμαστε -εξηγεί- είναι η προστασία του κόσμου της εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυτές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που επανισχύουν ήδη από την 21η Αυγούστου, αποτελούν πολύ σημαντικά βήματα», σημειώνει στο άρθρο του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε άλλο δε, σημείο του άρθρου του, ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υφυπουργός αναφέρει επ’ αυτού: «Η διαπραγμάτευση για το νέο ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αύξηση κατά 8% των διαθέσιμων πόρων της χώρας. Το νέο ΕΣΠΑ προσανατολίζεται στην επιλογή εκείνων των παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν τους παραγωγικούς τομείς που καταγράφουν αναπτυξιακή δυναμική, καινοτόμα και εξωστρεφή χαρακτηριστικά».

Ολόκληρο το άρθρο του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη, για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει ως εξής:

«Στην αυγή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα, μετά την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τη συμφωνία για τη ρύθμιση του δημόσιου χρέους, το κρίσιμο στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Έχοντας εκπονήσει ένα ρεαλιστικό και συνεκτικό σχέδιο είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς στην παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη με σταθερά βήματα και όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.

Οι διαρκείς δυσοίωνες και καταστροφικές προβλέψεις του συνόλου της αντιπολίτευσης για την πορεία της οικονομίας και της χώρας έχουν διαψευστεί παταγωδώς. Σήμερα η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα η νέα γενιά βλέπει να ανοίγεται η προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι και το στοίχημα της μεταμνημονιακής εποχής, να συνεχιστεί η ανοδική πορεία της οικονομίας και να τεθούν οι όροι που θα εξασφαλίσουν τη μη επιστροφή στις πολιτικές και τις παθογένειες του παρελθόντος.

Βασική προϋπόθεση της ανάπτυξης που επιδιώκουμε και για την οποία εργαζόμαστε είναι η προστασία του κόσμου της εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση, η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η αύξηση του κατώτατου μισθού και η επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυτές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που επανισχύουν ήδη από την 21η Αυγούστου, αποτελούν πολύ σημαντικά βήματα.

Παράλληλα με την επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων, συνεχίζουμε την εντατική προσπάθεια για την αποτελεσματική, ορθολογική, με σχέδιο και διαφάνεια αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της εργασίας. Η συστηματική μείωση της ανεργίας, η δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας, η αξιοποίηση των υψηλά μορφωμένων και καταρτισμένων ανθρώπων της χώρας, η αντιστροφή του “brain drain”σε “brain gain, η προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και η περαιτέρω σύνδεση τους με κρίσιμους κλάδους της οικονομίας αποτελούν πρωταρχικούς στόχους αυτής της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση των σχεδιαζόμενων δράσεων των Υπουργείων.

Ακόμα μια βασική προτεραιότητά μας είναι η στήριξη των νέων παραγωγικών ομάδων και των δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να υλοποιούν τις ιδέες τους και να παράγουν έργα με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα που προσδίδουν προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, εστιάζουμε στη συγκρότηση ενός εύρωστου οικοσυστήματος startup επιχειρήσεων, στη δημιουργία συνεργειών και ολοκληρωμένων αλυσίδων αξίας μεταξύ των παραγωγικών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και στην προώθηση των συνεργασιών τους με εγχώριους και διεθνείς επενδυτές. Ταυτόχρονα, επικεντρώνουμε στη βελτίωση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέλθουν στο διεθνή ανταγωνισμό.

Τα τελευταία τρία χρόνια το «περιβάλλον» του ΕΣΠΑ έχει αλλάξει σημαντικά. Η ηγεσία του Υπουργείου κατάφερε να προσδώσει σε αυτό όραμα και ένα συνεκτικό σχέδιο. Το τρέχον ΕΣΠΑ με τα εν εξελίξει έργα του παρήγαγε και θα συνεχίσει να παράγει αποτέλεσμα. Ακόμα, εισήχθησαν διαφανείς διαδικασίες οι οποίες σταδιακά οδηγούν στο να εμπεδώσουν οι πολίτες ότι η διαχείριση των προγραμμάτων γίνεται πλέον με αξιοκρατικό τρόπο. Βρισκόμαστε όμως μπροστά και σε μια νέα πρόκληση. Αυτή είναι η διαπραγμάτευση του νέου ΕΣΠΑ. Η ευκαιρία δηλαδή της κυβέρνησης μας να συμμετάσχει από την αρχή στο σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής και των στόχων των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων.

Η διαπραγμάτευση για το νέο ΕΣΠΑ έχει ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αύξηση κατά 8 % των διαθέσιμων πόρων της χώρας. Το νέο ΕΣΠΑ προσανατολίζεται στην επιλογή εκείνων των παρεμβάσεων που θα ενισχύσουν τους παραγωγικούς τομείς που καταγράφουν αναπτυξιακή δυναμική, καινοτόμα και εξωστρεφή χαρακτηριστικά. Ακόμα, αξιοποιώντας όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές αναπτύχθηκαν και αναπτύσσονται νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που κινητοποιούν και σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια, για τη στοχευμένη ενδυνάμωση διαφορετικών κλάδων της οικονομίας. Εργαλεία όπως το Ταμείο Επιχειρηματικότητας για τη χρηματοδότηση παραδοσιακών και νέων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και το καινοτόμο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), το οποίο ενισχύει, με κεφάλαια και τεχνογνωσία, νεοφυείς επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της ανάπτυξής τους, στηρίζοντας ερευνητές και επιχειρηματίες που αναζητούν τρόπους υλοποίησης της επιχειρηματικής τους ιδέας.

Η σημαντική δουλειά που έχει γίνει από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης αποτυπώνεται στις κορυφαίες επιδόσεις της χώρας μας στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων τα τελευταία τρία χρόνια. Η Ελλάδα όχι μόνο παραμένει σταθερά στις πρώτες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. στην απορρόφηση των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων (ΕΣΠΑ 2014-2020) αλλά βρίσκεται και στην κορυφή της Ευρώπης στην αξιοποίηση κονδυλίων του Σχεδίου Γιούνκερ, με συμβάσεις για έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,6 δισ. Ευρώ.

Με πλήρη επίγνωση της βαριάς ευθύνης για τη συνέχιση του επιτυχημένου έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, θα εντείνουμε την προσπάθεια για τη στήριξη των δυνάμεων της εργασίας, της νεολαίας και των νέων παραγωγικών υποκειμένων, ώστε να συμμετάσχουν ενεργά στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».