Τη βούλησή του για την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνο-ιαπωνικών σχέσεων το επόμενο διάστημα, εκφράζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρεσβευτής της Ιαπωνίας στην Ελλάδα Γιασουχίρο Σιμίζου.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγες ώρες μετά την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, την 1η Φεβρουαρίου, και με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 120 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Ιαπωνίας, ο Γιασουχίρο Σιμίζου ξετυλίγει το πλέγμα της ελληνο-ιαπωνικής συνεργασίας, αλλά και τις προοπτικές που διανοίγονται σήμερα.

Σε αυτό το πλαίσιο, στέλνει το μήνυμα πως με την κατάργηση περισσότερο από το 90% των δασμών μεταξύ ΕΕ-Ιαπωνίας, δημιουργούνται περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες μεταξύ της Ελλάδας και της Ιαπωνίας και καλεί τους επιχειρηματίες των δύο χωρών να επωφεληθούν από αυτό το παράθυρο ευκαιρίας. Αναφερόμενος μάλιστα στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζει πως «ορισμένοι Ιάπωνες επιχειρηματίες παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία για να ξεκινήσουν τις δραστηριότητες τους εδώ».

Πιάνοντας το νήμα των σχέσεων από τη μακρά ιστορία ισχυρών οικονομικών δεσμών στον τομέα της ναυτιλίας, ο Ιάπωνας πρέσβης εκφράζει την πεποίθηση πως αυτοί οι ισχυροί δεσμοί και η εμπιστοσύνη που αναπτύχθηκαν διά μέσου της ναυτιλίας μεταξύ των δυο λαών, είναι πολύ σημαντικοί και μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς. «Οι διμερείς οικονομικές μας σχέσεις δεν περιορίζονται στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σαράντα πέντε εταιρείες σχετιζόμενες με την Ιαπωνία» προσθέτει και τονίζει πως θα μπορούσαν να έχουν πιο σημαντικό ρόλο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, μιας και το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί.

Παράλληλα, ο Γιασουχίρο Σιμίζου διαμηνύει πως προσδοκία του για τα ερχόμενα χρόνια είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στην Ιαπωνία, όπως το ελληνικό κρασί, το τυρί, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο.

Η σχέση διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδος δεν αναφέρεται μόνo στην οικονομία, επισήμανε, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως αυτούς της πολιτικής, του τουρισμού και του πολιτισμού. Εστιάζοντας στον τομέα του πολιτισμού, ανέφερε πως οι Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκυο το 2020 θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των λαών, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στον πολιτισμό. Υπό αυτό το πρίσμα, έκανε γνωστό πως η ιαπωνική πρεσβεία εξετάζει ένα σχέδιο ποικίλων δράσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα εδώ στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Γιασουχίρο Σιμίζου στη συμβολή του Λευκάδιου Χερν για την εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών. Ειδικότερα, μιλώντας για την προσφορά του «όχι τόσο γνωστού στην Ελλάδα όσο στην Ιαπωνία Λευκάδιου Χερν», σημειώνει πως έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, για να ανακαλύψουν την άγνωστη Ιαπωνία του 19ου αιώνα.

Τέλος, ο Ιάπωνας πρέσβης κάνει γνωστές τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιήσει η ιαπωνική πρεσβεία στην Ελλάδα για τους εορτασμούς της επετείου των 120 χρόνων διπλωματικών σχέσεων.

Ακολουθεί η συνέντευξη του πρεσβευτή της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, Γιασουχίρο Σιμίζου, στον Δημήτρη Μάνωλη για το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Συμπληρώνονται φέτος 120 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Ιαπωνίας. Ποια είναι η σημασία τους για το Τόκιο;

To έτος 1899, Ιαπωνία και Ελλάδα υπογράφουν τη «Συνθήκη Φιλίας, Εμπορίου και Ναυσιπλοΐας», μέσω της οποίας εδραιώνονται οι διπλωματικές τους σχέσεις. Έκτοτε, οι δύο χώρες αναπτύσσουν καλές διμερείς σχέσεις, για περίπου 120 χρόνια.

Η Ελλάδα είναι γνωστή στην Ιαπωνία, ως το λίκνο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας και αμφότερες οι χώρες βρίσκονται σε στενή εμπορική συνεργασία, μεταξύ των κορυφαίων ναυτικών δυνάμεων στον κόσμο. Το τρέχον έτος είναι η χρονιά που θα επιβεβαιωθούν και θα εορταστούν οι στενοί δεσμοί των δυο χωρών, που πλέχτηκαν σε ποικίλους τομείς, ένα σημαντικό ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη της αμοιβαίας κατανόησης, των σχέσεων και την προώθηση μιας μελλοντικής συνεργασίας.

Μιλώντας για την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ των δύο λαών, η καρδιά μου πάντοτε πηγαίνει στον Λευκάδιο Χερν, ο οποίος έχει διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, για να ανακαλύψουν την άγνωστη Ιαπωνία των τελών του 19ου αιώνα.

Μπορείτε να μας μιλήσετε για τον Λευκάδιο Χερν και τη συμβολή του στην ανάπτυξη των δεσμών μεταξύ των δύο λαών;

Ο Λευκάδιος Χερν έχει διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς έχει λειτουργήσει σαν ένα παράθυρο προς την άγνωστη Ιαπωνία των τελών του 19ου αιώνα, όχι μόνο για τους Έλληνες, αλλά και για τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Είναι ευρέως γνωστός στην Ιαπωνία ως ο Ελληνο-Ιρλανδός που πολιτογραφήθηκε Ιάπωνας, παίρνοντας το όνομα Γιάκομο Κοϊζούμι, το 1896. Ωστόσο, το μεγαλύτερο επίτευγμά του είναι η εργασία τους στην καταγραφή και μετάφραση παραδοσιακών ιαπωνικών λογοτεχνικών κειμένων και λαϊκών παραμυθιών στα αγγλικά, προβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο, για πρώτη φορά, τη λογοτεχνία και την παράδοση της Ιαπωνίας στη Δύση. Ταυτόχρονα, έγραψε πολλές αυθεντικές ιστορίες βασισμένες σε ιαπωνικούς μύθους, όπως το πιο γνωστό του βιβλίο, «Ιστορίες φαντασμάτων» (Kwaidan). Παρότι έχουν περάσει 115 χρόνια από το θάνατό του, οι περισσότεροι Ιάπωνες απολαμβάνουν να διαβάζουν ακόμη τα έργα του.

Στην Ελλάδα, δυστυχώς, δεν έχει υπάρξει τόσο γνωστός όσο στην Ιαπωνία. Παρ’ όλα αυτά, η φήμη του ανοιχτού αυτού μυαλού, χάριν ορισμένων ένθερμων υποστηρικτών του, όπως η πόλη της Λευκάδας, γενέτειρα του Χερν, καθώς και το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, εξαπλώνεται και κερδίζει αργά, αλλά σταθερά όλο και περισσότερο έδαφος στην Ελλάδα. Δίχως αμφιβολία, ο Λευκάδιος Χερν συνεχίζει ακόμα και σήμερα μέσα από έργα του να συνεισφέρει ουσιαστικά στις πολιτιστικές και διαπροσωπικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας. Είμαστε τυχεροί που έχουμε κάποιον σαν το Λευκάδιο Χερν.

Τι εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί να διοργανωθούν στο πλαίσιο της επετείου των 120 χρονών Ελλάδας-Ιαπωνίας;

Προκειμένου να εορτασθεί η επέτειος των εκατόν είκοσι χρόνων σύναψης των διπλωματικών σχέσεων μας, σε συνέχεια των δύο μεγάλων εναρκτήριων εκδηλώσεων, το 31ο «Πλοίο για τους Νέους του Κόσμου» και τη Φωτογραφική Έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν το «Φεστιβάλ Ιαπωνικού Κινηματογράφου» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης κι η «Έκθεση με Ιαπωνικά Παιχνίδια και Κούκλες», στο Μουσείο Παιχνιδιών Μπενάκη. Στη συνέχεια, τον μήνα Μάρτιο, θα παρουσιάσουμε την Έκθεση Ιαπωνικής Χαρακτικής σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Χαρακτών και τον Ιαπωνικό Σύλλογο Χαρακτικής. Σκοπεύουμε επίσης να παρουσιάσουμε έκθεση αντικειμένων παραδοσιακής ιαπωνικής χειροτεχνίας, της περιόδου Μέϊτζι (1868-1912), σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Τέλος, την αυλαία θα ρίξει η Ιαπωνική Εβδομάδα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Ελληνο-ιαπωνικό Σύνδεσμο, στην όποια θα λάβουν μέρος, με διάφορες παραστάσεις και εκθέσεις, πάνω από χίλιοι Ιάπωνες ερμηνευτές (performers), από εβδομήντα με ογδόντα τοπικές πολιτιστικές ομάδες, οι οποίοι θα βρεθούν στην Αθήνα.

Ποιες είναι οι προοπτικές των διμερών σχέσεων;

Η σχέση διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ιαπωνίας και Ελλάδος δεν αναφέρεται μόνo στην πολιτική, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως αυτούς του πολιτισμού και της οικονομίας. Έχοντας ξεκινήσει η Ιαπωνία τις προετοιμασίες της για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκυο το 2020, εργαζόμαστε για μια περαιτέρω προώθηση της συνεργασίας μας με την Ελλάδα στον αθλητικό τομέα, μιας και η Ελλάδα είναι η χώρα που γεννήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Εξάλλου, έχοντας βγει πέρυσι η Ελλάδα από το πρόγραμμα στήριξης του Eurogroup και με τη Συμφωνία Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης της ΕΕ με την Ιαπωνία που τέθηκε σε ισχύ, από την 1η Φεβρουαρίου, μεγάλη πρόοδος αναμένεται να σημειωθεί επίσης και στον οικονομικό τομέα. Επιπλέον στους τομείς, όπως το Δίκαιο, τις θαλάσσιες μεταφορές και τον τουρισμό, θα εργαστούμε για την ενίσχυση συνεργασίας σε θέματα διαχείρισης καταστροφών και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πιστεύω ότι για λόγους αμοιβαίας εμπιστοσύνης, είναι σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της αμοιβαίας ανάπτυξης και για τις δύο χώρες.

Το 2002 οι δύο χώρες υπέγραψαν το σχέδιο δράσης για την προώθηση των ελληνο-ιαπωνικών σχέσεων. Πώς αξιολογείτε την πορεία του;

Το 2002, κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ιαπωνία, το Κοινό Σχέδιο Δράσης υπεγράφη μεταξύ Ιαπωνίας κι Ελλάδος, από τους τότε πρωθυπουργούς των δύο χωρών, του κ. Junichiro Koizumi και του κ. Κώστα Σημίτη.

Το Σχέδιο Δράσης εκφράζει την πρόθεση ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο κι εξηγεί συγκεκριμένα ζητήματα στα οποία πρέπει να εστιάσουν. Δεκαεπτά χρόνια πέρασαν από τότε και παρόλο που η κατάσταση διεθνώς άλλαξε, το Σχέδιο Δράσης παραμένει επίκαιρο. Τα περισσότερα εκ των θεμάτων που θίγονται στο εν λόγω Σχέδιο συνεχίζουν να είναι σημαντικά ζητήματα για τις μεταξύ μας σχέσεις, έχοντας τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου ως κοινές αξίες.

Για παράδειγμα, στον τομέα της πολιτικής, και για τις δύο χώρες είναι υψίστης σημασίας οι Κανόνες για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σε κάθε διμερή συνάντηση, επιβεβαιώνουμε την προσήλωση μας στο διεθνές δίκαιο, ιδιαιτέρως τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Φρονώ ότι οι συνεχείς μας προσπάθειες έχουν ενδυναμώσει τις σχέσεις μας και ταυτοχρόνως συμβάλλαμε στην προαγωγή της θέσεως τούτης διεθνώς.

Όσον αφορά την οικονομική συνεργασία, όπως αναφέρεται και στο Σχέδιο Δράσης, η ναυτιλία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες και για τα δύο κράτη. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων μου εδώ στην Ελλάδα ως Πρέσβης, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με ανθρώπους της ελληνικής και της ιαπωνικής ναυτιλιακής κοινότητας. Μπορώ πλέον να πω ότι κάθε φορά που συνομιλώ μαζί τους, βλέπω τους δυνατούς δεσμούς και την αμοιβαία εμπιστοσύνη που έχει θεμελιωθεί κατά τη μακρόχρονη συνεργασία μας.

Μιλώντας για τη συνεργασία μας επί των πολιτιστικών θεμάτων, το Σχέδιο υπογραμμίζει τη σημασία των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004, ως μια ευκαιρία ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Βλέποντας ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες μαθαίνουν ιαπωνικές πολεμικές τέχνες, θεωρώ ότι κι αυτό το γεγονός έχει συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην αμοιβαία συνεργασία μας στον τομέα του αθλητισμού.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι πράγματι, και θα είναι πάντα μια μεγάλη ευκαιρία να ενισχυθεί το ενδιαφέρον των λαών, όχι μόνο στον αθλητισμό αλλά και στον πολιτισμό των άλλων χωρών.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Πρεσβεία μας εξετάζει ένα σχέδιο ποικίλων δράσεων που πρόκειται να λάβουν χώρα εδώ στην Ελλάδα, με την ευκαιρία των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων στο Τόκυο το 2020.

Το εν λόγω Σχέδιο Δράσης έχει, κατά τη γνώμη μου, βοηθήσει τις δυο χώρες μιας και απετέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί πυξίδα, που μας κατευθύνει στη σωστή πορεία. Θα ήταν χρήσιμο, δε, να έχουμε πάντα το Σχέδιο αυτό στο νου μας, κάθε φορά που πρέπει να πάμε ένα εποικοδομητικό βήμα παραπάνω στις σχέσεις μας. Η αλήθεια είναι, παρόλα αυτά, ότι τέλειο σχέδιο δεν υπάρχει. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο, πρέπει να κάνουμε συχνές αναφορές στο Σχέδιο, αναθεωρώντας το περιεχόμενο του, προκειμένου να ανταποκρίνεται σε κάθε νέα κατάσταση που ενδέχεται να παρουσιαστεί μελλοντικά.

Είστε ικανοποιημένος από το σημερινό επίπεδο των ελληνο-ιαπωνικών οικονομικών σχέσεων. Υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης; Ποιες είναι οι επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις;

Προσδοκία μου είναι το επίπεδο των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ιαπωνίας να ενισχυθεί περαιτέρω κατά τα προσεχή έτη. Παραδοσιακά, Ελλάδα και Ιαπωνία έχουν μακρά ιστορία ισχυρών οικονομικών δεσμών στον τομέα της ναυτιλίας. Επί του παρόντος, περισσότερες από δεκαπέντε ιαπωνικές ναυτιλιακές εταιρείες εκπροσωπούνται από Ιάπωνες επιχειρηματίες στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν καλλιεργήσει, τις τελευταίες δεκαετίες, ισχυρές εταιρικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Έλληνες εφοπλιστές. Επιπροσθέτως, με το πέρασμα των χρόνων, η ποιότητα των πλοίων που κατασκευάζονται στην Ιαπωνία, υπό τις παραδοσιακές μας δεξιοτεχνίες, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων εφοπλιστών. Πιστεύουμε ότι αυτοί οι ισχυροί δεσμοί και η εμπιστοσύνη, που αναπτύσσονται διά μέσου της ναυτιλίας, μεταξύ των δυο λαών, είναι πολύ σημαντικοί και μπορούν να επεκταθούν και σε άλλους τομείς.

Οι διμερείς οικονομικές μας σχέσεις δεν περιορίζονται στις ναυτιλιακές επιχειρήσεις. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται σαράντα πέντε εταιρείες σχετιζόμενες με την Ιαπωνία και άλλοι αντιπρόσωποι που συνεργάζονται με άλλες βιομηχανίες στην Ελλάδα, όπως στους τομείς αυτοκινήτων, μηχανημάτων, φαρμακευτικών προϊόντων, καπνού, τουρισμού κ.ά. Πιο συγκεκριμένα οι εταιρείες Toyota, Nissan, Yamaha, SONY, Panasonics, Canon, JTI, Takeda, Astellas κ.ά.

Αυτά τα «Ιαπωνικά Εμπορικά Σήματα» προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα και παράλληλα είναι ανταγωνιστικά στην Ελλάδα και θα μπορούσαν να έχουν πιο σημαντικό ρόλο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας, μιας και το επιχειρηματικό και επενδυτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί.

Αντιστρόφως, προσδοκία μας είναι για τα ερχόμενα χρόνια, να δούμε εξαγωγές περισσοτέρων ελληνικών προϊόντων στην Ιαπωνία, όπως το ελληνικό κρασί, το τυρί, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο.

Την 1η Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας. Με την εφαρμογή της συμφωνίας περισσότερο από το 90% των δασμών θα καταργηθεί σε κάθε αγορά. Έτσι θα δημιουργηθούν περισσότερες επιχειρηματικές ευκαιρίες, για ένα ελεύθερο και δίκαιο εμπόριο ανάμεσα στις δυο χώρες.

Θα πρότεινα στους επιχειρηματίες και των δύο χωρών να επωφεληθούν από αυτό το παράθυρο ευκαιρίας.

Ποιους τομείς των ελληνο-ιαπωνικών σχέσεων εκτιμάτε ότι θα ενισχύσει η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας. Ανοίγει νέους δρόμους συνεργασίας;

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας είναι σημαντικός πυλώνας της Στρατηγική Οικονομικής Ανάπτυξης του Πρωθυπουργού ‘Αμπε, γνωστή και ως «Abenomics».

Η υπογραφή της συμφωνίας αυτής, πέρυσι τον Ιούλιο, από τον πρωθυπουργό ‘Αμπε, τον κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον κ. Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου, έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα δέσμευσης στον κόσμο για την προώθηση του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου. Η Συμφωνία αυτή, θα δημιουργήσει μια από τις μεγαλύτερες ελεύθερες και προηγμένες οικονομικές ζώνες στον κόσμο, με περίπου 30% του παγκοσμίου ΑΕΠ και 40% του παγκοσμίου εμπορίου.

Για την Ιαπωνία, τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, αποτελούν σημαντικούς εταίρους, μεταξύ άλλων, που συμμερίζονται κοινές βασικές αξίες, όπως τις έννοιες της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η συμφωνία αυτή πιστοποιεί την ισχυρή δέσμευση μας για τη δημιουργία μιας σταθερής βάσης, για ένα ελεύθερο, δίκαιο και ένα ανοιχτό εμπορικό σύστημα, ως ένα πρότυπο στη διεθνή σκηνή του εικοστού πρώτου αιώνα.

Έως τώρα, η Ιαπωνία έχει συνάψει πάνω από δεκαοκτώ Συμφωνίες Ελεύθερων Συναλλαγών με διαφορές περιοχές και χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας, καθώς επίσης και το Σύμφωνο Συνεργασίας των Δύο Πλευρών του Ειρηνικού, με ένδεκα χώρες, που το έθεσαν πρόσφατα σε ισχύ, στο τέλος του 2018, ενώ κάποιες άλλες είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση.

Η Ιαπωνία δεσμεύεται να κρατήσει τη σημαία του ελευθέρου εμπορίου να κυματίζει ψηλά. Η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τη σύνοδο κορυφής των G20 στην Οσάκα, τον προσεχή Ιούνιο, όπου οι παγκόσμιοι ηγέτες θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, και θέματα εμπορίου.

Με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας θα προκύψουν νέες εμπορικές ευκαιρίες και στις δύο χώρες μας. Ιδιαιτέρως για τους επιχειρηματίες των κρατών- μελών της Ευρωπαϊκής Ενώσεως και αυτών της Ελλάδος οι δασμοί σε γενικά μηχανήματα, βιομηχανικά υλικά, ορισμένες υπηρεσίες ή αγροτικά αγαθά και προϊόντα τροφίμων, όπως κρασί, τυρί και ελαιόλαδο, καταργούνται αμέσως μετά την ισχύ της συμφωνίας. Τα εταιρικά σήματα προστατεύονται επίσης με τη γεωγραφική ένδειξη, όπως για παράδειγμα, το τυρί φέτα πρέπει να είναι ελληνικό προϊόν.

Η συμφωνία αυτή έχει κάποιους δίκαιους κανόνες τόσο στις κρατικές επιχειρήσεις όσο και στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, στις κυβερνητικές προμήθειες, στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, σε θέματα διαφάνειας κ.ά.

Είναι ευχή όλων μας ότι και στις δύο χώρες οι επιχειρηματίες θα εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες αυτές, προκειμένου να αναβαθμίσουν τις επιχειρήσεις τους. Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα https://www.eu-japan.eu/epa-helpdesk ή https://www.mofa.go.jp/policy/economy/page6e_000013.html

Ποιος είναι ο στόχος του προγράμματος ανταλλαγής νέων «Ship For World Youth» (SWY);

Το «Πλοίο των Νέων του Κόσμου» αποτελεί τη μεγαλύτερη ανταλλαγή νέων στον πλανήτη και οργανώνεται και χρηματοδοτείται από την ιαπωνική κυβέρνηση από το 1988. Στην πραγματικότητα, αυτό ξεκίνησε το 1967 με σκοπό τις διεθνείς ανταλλαγές νέων και την εκπαίδευση ηγετών.

Το πρόγραμμα, με τίτλο Ship for World Youth Program -Meiji 150th, είναι το τριακοστό πρώτο, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σειράς πολιτιστικών δράσεων με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των εκατόν είκοσι χρόνων ελληνο-ιαπωνικών διπλωματικών σχέσεων το 2019, προσκαλώντας δώδεκα μέλη της ελληνικής αποστολής.

Η ελληνική αποστολή με άλλους 108 νέους από όλο τον κόσμο, από εννέα διαφορετικές χώρες και 122 νέους από την Ιαπωνία, θα παραμείνει στο κρουαζιερόπλοιο «Nippon Maru» για πενήντα και πλέον ήμερες πλεύσης, πλέοντας στα ύδατα του Ειρηνικού Ωκεανού. Κατά τη διάρκεια αυτή, οι νέοι θα μάθουν να ανταποκρίνονται σε διαφορετικές κουλτούρες, θα αποκτήσουν επικοινωνιακές, ηγετικές και διοικητικές ικανότητες, μέσω συζητήσεων, πολιτιστικών ανταλλαγών και εργαστήριων, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί από έμπειρους υπευθύνους προγραμματισμού και συμμετεχόντων.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας; Είστε αισιόδοξος;

Η Ελλάδα ολοκλήρωσε πέρυσι το πρόγραμμα διάσωσης και έχει δεσμευτεί να εντείνει τις προσπάθειες της να βελτιώσει το επιχειρηματικό της περιβάλλον. Ορισμένοι Ιάπωνες επιχειρηματίες παρακολουθούν την κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμοι να αδράξουν την ευκαιρία για να ξεκινήσουν τις δραστηριότητες τους εδώ.

Το ασταθές επιχειρηματικό κλίμα της Ελλάδος αποτέλεσε πρόσκομμα για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις. Κυρίως, οι διακυμάνσεις σε θεμελιώδεις δείκτες της ελληνικής οικονομίας, το απρόβλεπτο φορολογικό σύστημα της χώρας, καθώς επίσης και η αναβολή πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα. Οι ιαπωνικές εταιρείες, πάνω από όλα, αξιολογούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια και πρέπει να αισθάνονται ότι το επιχειρηματικό τους περιβάλλον είναι ασφαλές και κερδοφόρο.

Ευτυχώς, η ελληνική οικονομία παρουσίασε πρόσφατα κάποια θετικά σημάδια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης. Εάν συνεχίσει να βελτιώνεται το επιχειρηματικό περιβάλλον ώστε να είναι δίκαιο, διαφανές και σταθερό για τους ξένους επενδυτές, περισσότερες επιχειρήσεις θα επιστρέψουν στην Ελλάδα. Αναμένω ότι περισσότερες ιαπωνικές εταιρείες, καθώς επίσης και τουρίστες θα απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία στα επόμενα έτη και θα ενδυναμώσουν τις σχέσεις μας περαιτέρω.