Η πολύπλευρη συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας, στο επίκεντρο των συναντήσεων Αμανατίδη-Κουίκ-Σιάμπα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/03/2017 - 19:53 | Author: Newsroom

alt

Με τους υφυπουργούς Εξωτερικών Γιάννη Αμανατίδη και Τέρενς Κουίκ συναντήθηκε στην Αθήνα ο Ρουμάνος υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για διμερείς και στρατηγικές, Τζορτζ Σιάμπα.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Αμανατίδη, στο επίκεντρο βρέθηκε η εκατέρωθεν πολύπλευρη συνεργασία Ελλάδας-Ρουμανίας, με στόχο τη σταθερότητα και την ανάπτυξη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Ειδικότερα, οι δύο αξιωματούχοι εξέτασαν την περαιτέρω ενδυνάμωση της συνεργασίας των δύο χωρών μέσα από το πρίσμα συμμετοχής τους σε περιφερειακά φόρα και οργανισμούς, όπως η Διαδικασία Συνεργασίας ΝA Ευρώπης (SEECP), ο Οργανισμός Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (BSEC), καθώς επίσης και η τριμερής Συνεργασία «Ρουμανία-Βουλγαρία-Ελλάδα» και η ανάλογη τετραμερής «Βουλγαρία-Ρουμανία-Κροατία-Ελλάδα». Επιπλέον, αντηλλάγησαν απόψεις αναφορικά με ζητήματα πολιτιστικής/μορφωτικής και θρησκευτικής διπλωματίας, τομείς της αρμοδιότητας του κ. Αμανατίδη.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, ο κ. Αμανατίδης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στους κυριότερους επενδυτές στη Ρουμανία, στην οποία οι ελληνικές επιχειρήσεις διαθέτουν εξέχουσα και ενεργή παρουσία, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα παραδοσιακά υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της Ρουμανίας στα ευρωπαϊκά ζητήματα, προεξεχούσης της ένταξης της στην ΕΕ. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σήμερα σε πολλά πανεπιστήμια της Ρουμανίας, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε σε συγκεκριμένους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης και εμβάθυνσης της διμερούς συνεργασίας στα εν λόγω πεδία.

Loading...


  • europalso   ideascentral