Η καθυστέρηση καταβολής των ισοδυναμεί με και ο εργοδότης υποχρεούται να καταβάλλει και αποζημίωση απόλυσης στον εργαζόμενο.

Αυτό ισχύει πλέον και με τη «βούλα» του δικαστηρίου, το οποίο δικαίωσε δύο εργαζόμενους που είχαν προσφύγει, εξέλιξη που προκαλεί ανατροπές στην εργασιακές σχέσεις.

Η απόφαση του δικαστηρίου (Εφετείο), που αποτελεί δεδικασμένο, έρχεται σε μια περίοδο που η αγορά εργασίας, μετά από 8 χρόνια μνημονίων είναι πλήρως απορρυθμισμένη και με χιλιάδες επιχειρήσεις, αφού περιέκοψαν τις αποδοχές, να καθυστερούν την καταβολή μισθοδοσίας, ακόμη και εκείνες που έχουν τη ρευστότητα και την οικονομική δυνατότητα.

Η ανατροπή που επιφέρει η απόφαση του Εφετείου είναι ανατρεπτική, καθώς σήμερα, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι οι οποίοι δεν πληρώνονται στην ώρα τους, όταν διεκδικούν τους μισθούς τους, η απάντηση των εργοδοτών είναι: «αν δεν σου αρέσει, φύγε», εξαναγκάζοντας τον εργαζόμενο να παραιτηθεί. Υπό τις συνθήκες αυτές, αρκετοί ήταν αυτοί, που αναγκάστηκαν να υποβάλλουν παραίτηση, και αποχώρησαν αναζητώντας κάτι καλύτερο, χωρίς φυσικά να λάβουν αποζημίωση.

Όμως, μετά την απόφαση του δικαστηρίου, μπαίνει φρένο στις εξαναγκαστικές παραιτήσεις, καθώς ο εργοδότης, που καθυστερεί πληρωμές, θα υποχρεώνεται να καταβάλει και αποζημίωση.

Η απόφαση-σταθμός

Όπως γνωστοποίησε η υπουργός εργασίας , το Μονομελές Εφετείο Αθηνών με πρόσφατη απόφασή του (5568/2017) δικαίωσε δύο εργαζόμενους οι οποίοι διεκδικούσαν δεδουλευμένες αποδοχές 7 μηνών και αποζημίωση απόλυσης από την εργοδότρια εταιρεία τους.

Το δικαστήριο έλαβε την απόφαση αυτή βασισμένο στο άρθρο 56 του νόμου 4487/2017, που ορίζει ότι η ουσιώδης καθυστέρηση καταβολής αποδοχών συνιστά μονομερή βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας.

«Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία μεταστρέφει την μέχρι πρόσφατα κρατούσα νομολογία, δεν θα μπορούσε να εκδοθεί αν δεν είχαμε ψηφίσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση τον Αύγουστο του 2017. Εκεί ορίσαμε ότι ο εργαζόμενος μπορεί να θεωρήσει την ουσιώδη καθυστέρηση καταβολής των αποδοχών του ως απόλυση και να λάβει αποζημίωση. Ενισχύουμε την προστασία των εργαζομένων απέναντι σε πρακτικές απλήρωτης εργασίας και αυτό επιβεβαιώνεται στην πράξη» επισημαίνει η κ. Αχτσιόγλου.

Το συγκεκριμένο άρθρο 56 του νόμου 4487/2017 που επικαλείται η υπουργός Εργασίας προβλέπει συγκεκριμένα τα ακόλουθα: «Επίσης θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας η αξιόλογη καθυστέρηση καταβολής των δεδουλευμένων αποδοχών του εργαζομένου από τον εργοδότη, ανεξαρτήτως της αιτίας της καθυστέρησης».

Στην ουσία δηλαδή, όταν μια επιχείρηση καθυστερεί τις πληρωμές των εργαζομένων της, αυτοί, έχουν πλέον τη δυνατότητα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν όχι μόνο τις αμοιβές που καθυστερούν να καταβληθούν αλλά και αποζημίωση απόλυσης, αφού η καθυστέρηση πληρωμών ισοδυναμεί πλέον με «βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας», με υπαιτιότητα του εργοδότη.