Η Ελλάδα οδεύει σε ένα Eurogroup όπου θα εξασφαλίσει μια μεγάλη δόση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/06/2017 - 20:00 | Author: Newsroom

Mε το χρέος και την ένταξη της Ελλάδας στο QE να βγαίνουν χθες «εκτός διαπραγμάτευσης» από τα πιο επίσημα χείλη, πλέον η Ελλάδα οδεύει σε ένα Eurogroup όπου είναι μάλλον σίγουρο ότι θα εξασφαλίσει – μόνο -μια μεγάλη δόση.

Η πρώτη διάψευση ήρθε από την πλευρά Σόϊμπλε και αφορούσε το χρέος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ant1 από το Βερολίνο ο εκπρόσωπος του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών ακύρωνε την Γαλλική πρόταση για το χρέος πριν καλά –καλά ο κ. Γάλλος υπουργός οικονομικών κ. Μπρούνο Λε Μ έρ αποχωρήσει από την Αθήνα.

Ο εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου οικονομικών τόνισε ότι αυτό που προτείνει το Παρίσι δηλαδή μια σύνδεση της αποπληρωμής χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, κάτι που θα είχε ως προϋπόθεση την συνεχή αναδιαμόρφωση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους θα ισοδυναμούσε με καθαρή ελάφρυνση του χρέους κάτι που δεν θέλει να συζητήσει τώρα το Βερολίνο.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητηθούν εναλλακτικά σενάρια για το χρέος σε αυτή την σύνοδο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης.

Η δεύτερη δυσάρετση έκπληξη ήρθε από την συνέντευξη του εκτελεστικού συμβουλίου της κ. Μπενουά Κερέ στο Bloomberg. Ο κ. Κερέ δήλωσε την πεποίθησή του ότι θα πρέπει οι ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών να αναλάβουν δράση ώστε να δώσουν στην Ελλάδα μια απόφαση που θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της.

Ξεκαθάρισε όμως ότι η απόφαση για την ένταξη ή μη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι κάτι διαφορετικό . Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι το QE δεν μπορεί να αποτελέσει το αντάλλαγμα για την Ελλάδα επειδή οι υπουργοί οικονομικών δεν θα πάρουν απόφαση για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η ποσοτική χαλάρωση δεν θα γίνει το qui pro quo για την Ελλάδα είπε χαρακτηριστικά . Άρα ούτε και το QE μπορεί να είναι θέμα στην συνεδρίαση της Πέμπτης.

Ο Λε Μερ

Ο Γάλλος υπουργός οικονομικών κ. Μπρουνό Λε Μέρ στις χθεσινές συναντήσεις του και με τον υπουργό οικονομικών κ. Τσακαλώτο αλλά και κυρίως κατά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό ανέπτυξε όχι μόνο την λύση για το χρέος που κομίζει η Κυβέρνηση Μακρόν αλλά και όλες τις θέσεις της νέας Γαλλικής Κυβέρνησης για το θέμα της .

Πίσω από τις κλειστές πόρτες ο Γάλλος υπουργός μίλησε και για το ενδιαφέρον για επενδύσεις αλλά και για την αναπτυξιακή στήριξη που θα πιέσει να δοθεί στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την συμφωνία για το χρέος όμως δεν εμφανίστηκε και τόσο σίγουρος αφού επικαλέστηκε ακόμη και το έλληνες θεούς να στείλουν καλή τύχη στην συνεδρίαση του Eurogroup για να έχουμε την προσδοκώμενη θετική κατάληξη . Τούτο παρά την αισιοδοξία που έβγαλε ότι θα έχουμε μια καλή λύση την Πέμπτη.

Μόνο δόση αλλά μεγάλη

Η εκταμίευση όμως μιας αρκετά μεγάλης δόσης που μπορεί να ξεπεράσει και τα 9 δις ευρώ πρέπει να θεωρείται πλέον ως δεδομένο καθώς το ΔΝΤ έχει συμφωνήσει να συμμετέχει έστω και χωρίς χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα και τα προαπαιτούμενα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι και αύριο.

Στην συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα παρουσιαστεί μια έκθεση συμμόρφωσης από την Ευρωπαϊκή επιτροπή η οποία θα είναι πλήρης και στα 140 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης.

Συνεπώς η έγκριση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης και η καταβολή της δόσης θα είναι μια τυπική διαδικασία που θα ολοκληρωθεί έστω και με καθυστέρηση.

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral