Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Δεν θα είναι εύκολο το 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/03/2017 - 14:59 | Author: Newsroom

Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής: Δεν θα είναι εύκολο το 2017

Μαύρες είναι οι προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στην Βουλή.

Όπως αναφέρει στην έκθεση πεπραγμένων για το 2016: «Το 2016 δεν ήταν εύκολο για την οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, ούτε θα είναι εύκολο το 2017 καθώς άρχισε μάλιστα με νέες καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής (Γ Μνημονίου) και στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Αναφέρει ακόμα ότι: «Το ΓΠΚΒ υποστήριξε σε όλες τις εκθέσεις του ότι η οικονομία δεν θα ανακάμψει αυτόματα μετά από κάθε αξιολόγηση αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον και ειδικότερα αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά προσβλέπει μέσα από την β αξιολόγηση σε μία λύση με μακρόπνοη στόχευση, που θα εμπεδώσει ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος.

Παραλαμβάνοντας την Έκθεση Πεπραγμένων του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής για το 2016, από τον επικεφαλής του ανεξάρτητου θεσμού, Καθηγητή Παναγιώτη Λιαργκόβα, ο κ. Βούτσης δήλωσε πως «είμαστε σε μία φάση με θετικό πρόσημο ως προς τη διαδικασία αυτής της μακρόσυρτης δεύτερης αξιολόγησης». Εξέφρασε δε την ελπίδα τις προσεχείς ημέρες, τις προσεχείς λίγες εβδομάδες, να έχουν επιλυθεί όλα τα επιπλέον ζητήματα, τα οποία θα προσδώσουν σε μία λύση συμφωνημένη με μακρόπνοη στόχευση, θα δώσουν όλα αυτά τα στοιχεία που θα εμπεδώσουν ένα κλίμα πολύ διαφορετικό για την ελληνική οικονομία και μέσα στο 2017, αλλά και στην προοπτική του 2018 και μετά τη λήξη του προγράμματος.

«Σε αυτήν την προσπάθεια κάθε επικουρία από όλες τις πλευρές είναι και δεκτή και χρήσιμη και πολύ ωφέλιμη», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής ενώ ο καθηγητής Π. Λιαργκόβας ευχαρίστησε τον κ. Βούτση γιατί – όπως είπε – έχει σταθεί αρωγός, στο Γραφείο Προϋπολογισμού, προστατεύοντας την ανεξαρτησία του κι επιλύοντας ζητήματα που το απασχολούν.

Ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, παρόντος και του μέλους της επιστημονικής επιτροπής, αν. καθηγητή, Μιχάλη Ρήγινου, αναφέρθηκε και στις διεθνείς δραστηριότητες του Ανεξάρτητου γραφείου.

Όπως τόνισε ο κ. Λιαργκόβας είναι τακτικός συνομιλητής οργανισμών, όπως του ΟΟΣΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κ.ά. και διαβεβαίωσε τον πρόεδρο της Βουλής ότι μεταφέρει τις ελληνικές θέσεις και επιχειρηματολογεί για τη βελτίωσή τους μέσω Εκθέσεων για τη λιτότητα, το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, την απαίτηση περί μεγάλου ύψους πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά, κ.λπ.

newsit

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral