Γιατί κόλλησε ο εξωδικαστικός μηχανισμός

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔11/03/2018 - 12:17 | Author: Newsroom

Παρότι αναμενόταν σαν μάννα εξ ουρανού, ο εξωδικαστικός μηχανισμός μοιάζει να έχει κολλήσει στη λάσπη, καθώς η απόδοσή του στην πράξη βρίσκεται λίγο πάνω από το μηδέν.

Ο αριθμός των υποθέσεων που έχουν διεκπεραιωθεί και καταλήξει σε ρύθμιση οφειλών είναι μόλις 17 ύστερα από επτά μήνες λειτουργίας.

Και τούτο τη στιγμή που η ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει στηθεί από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) λειτουργεί υποδειγματικά από την πρώτη στιγμή και προσφέρει, θεωρητικά, τη δυνατότητα να «καθαρίζονται» οι υποθέσεις σε χρόνο μηδέν.
Συνολικά, στο σύστημα έχουν αρχίσει να καταθέτουν αιτήσεις περίπου 20.000 εταιρείες, μικρές και μεγάλες. Ωστόσο, μόνο περίπου 600 ολοκληρωμένες αιτήσεις έχουν συμπληρωθεί, υποβληθεί και προωθηθεί για διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Από αυτές, δε, τελικά μόλις οι 17 που προαναφέρθηκαν έχουν μέχρι στιγμής καταλήξει σε ρύθμιση οφειλών.
Το ενδιαφέρον είναι ότι από αυτές τις 17 ρυθμίσεις οφειλών οι 15 αφορούν σε χρέη προς το Δημόσιο (Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία) και μόνο οι δύο σε τράπεζες. Επιπλέον, όλες οι ολοκληρωμένες υποθέσεις αφορούν περιπτώσεις όπου ένας πιστωτής είχε πάνω από το 85% των οφειλών και διεκπεραιώθηκαν με διμερείς διαπραγματεύσεις. Μεταξύ αυτών και οι δύο επιτυχημένες ρυθμίσεις με τραπεζικές οφειλές.

Μόνο μία ρύθμιση έχει ολοκληρωθεί με πολυμερή διαπραγμάτευση περισσότερων του ενός πιστωτών, μέσω του συντονιστή, όπως προβλέπει η διαδικασία του εξωδικαστικού, και αυτή αφορούσε διαφορετικούς πιστωτές του δημόσιου τομέα, όχι τράπεζες.

Όσο δε για τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού ρύθμιση για τις οφειλές προς το Δημόσιο (όχι όμως και προς τις τράπεζες), εκεί τα πράγματα είναι ακόμη στο ξεκίνημα, αφού στο σύστημα έχουν εισέλθει περίπου 5.000 ενδιαφερόμενοι οι οποίοι συμπληρώνουν στοιχεία και υποβάλλουν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά ουδεμία υπόθεση έχει ολοκληρωθεί. Η δε εκτίμηση των αρμοδίων είναι ότι οι πρώτες ρυθμίσεις ελεύθερων επαγγελματιών δεν αναμένονται νωρίτερα από δύο μήνες.

Είναι σαφές ότι η πορεία του ζητήματος δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν πριν από το ξεκίνημα, ούτε με τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και περίπου 9.000 μεγάλες εταιρείες με κόκκινα δάνεια τα οποία πρέπει με κάποιον τρόπο να διεκπεραιωθούν.

Τα προβλήματα του εξωδικαστικού συζητήθηκαν και με τα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά.

Loading...
  • europalso

    ideascentral