Γιατί η Γερμανία μπλόκαρε τη δόση των 15 δισ. – Τα μηνύματα προς την Αθήνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/07/2018 - 19:00 | Author: Newsroom

Τα 28 εκατ. ευρώ που κοστίζει στον προϋπολογισμό η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε πέντε επιβαρυμένα από το μεταναστευτικό νησιά του Αιγαίου είναι αστείο ποσό. Η αλήθεια είναι πως και για τη χώρα μας αυτά τα λεφτά είναι δημοσιονομικά αδιάφορα, ακόμα ένας λόγος είναι ότι έχουμε φτάσει και το πρωτογενές πλεόνασμα κατά 4 δισ.

Στο χθεσινό Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών είπαν ότι … καλό θα ήταν η Ελλάδα να τηρήσει την υπογραφή της, διότι το αντίθετο θα ήταν ένα αρνητικό μήνυμα τις αγορές και θα κλονιστεί η εμπιστοσύνη που μόλις τώρα έχει αρχίσει να αποκαθίσταται.

Το μήνυμα που στέλνει το Eurogroup είναι το εξής: Μονομερείς ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση δεν θα γίνονται ανεκτές. Η καταβολή της δόσης των 15 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, λόγω της αιφνιδιαστικής μετάθεσης της αύξησης του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Βορείου Αιγαίου για έξι μήνες, για την οποία όμως δεν είχε ενημερωθεί η Ευρωομάδα πρέπει να αντικατασταθεί με ισοδύναμα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, αξίωσε διαβεβαιώσεις για δημοσιονομικά ισοδύναμα μέτρα ύψους 28 εκατ. ευρώ από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ώστε το γερμανικό κοινοβούλιο να εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Αυγούστου, ενώ ταυτόχρονα εστάλη και το μήνυμα από την ευρωζώνη, πως οι περικοπές στις συντάξεις θα προχωρήσουν κανονικά την 1η Ιανουαρίου 2019.

Η αλήθεια είναι ότι θα βρούμε εύκολα 28 εκατ. ευρώ ισοδύναμα και η 6μηνη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ θα ισχύσει. Η Ελλάδα θα λάβει και τη δόση των 15 δισ. γιατί τα περισσότερα θα πάνε στο αποθεματικό για την εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών μας.

Στην ουσία οι εταίροι μας φοβούνται πως με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και με ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναστολή της περικοπής των συντάξεων στέλνονται λάθος μηνύματα στις αγορές. Και αυτό έχει ως σκοπό να «τραβήξουν» την Ελλάδα από την μπλούζα για να μην χρειαστεί σε κάποια επόμενα χρόνια να «μπει πάλι σε πρόγραμμα».

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral