Στην παροχή του «» από την ελληνική κυβέρνηση εστιάζει ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της γερμανικής ραδιοφωνίας Deutschlandfunk.

Η ανταποκρίτρια του σταθμού επισημαίνει ότι «τα χρήματα προορίζονται για χαμηλόμισθους, ανέργους και συνταξιούχους», διερωτώμενη ταυτόχρονα «τι αντίκτυπο μπορεί να έχει μια εφάπαξ πληρωμή»;

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις του Νίκου Βέττα, καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και γενικού διευθυντή του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο οποίος εκτιμά ότι «το πλεόνασμα που διανέμεται τώρα δεν συνιστά επίδοση για την οποία θα έπρεπε να είναι υπερήφανη η κυβέρνηση».

Όπως εκτιμά ο Έλληνας οικονομολόγος, «το υψηλό πλεόνασμα οφείλεται σε δύο παράγοντες, κανείς εκ των οποίων δεν είναι θετικός. Ο ένας είναι η υπερφορολόγηση που επιβαρύνει τα ελληνικά νοικοκυριά και ο δεύτερος είναι το γεγονός ότι το κράτος συγκρατεί πολλές από τις εκκρεμούσες δαπάνες. Για παράδειγμα, πολλοί οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης περιμένουν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για την έγκριση. Και το κράτος έχει ανεξόφλητους λογαριασμούς έναντι των προμηθευτών του».

Ο Νίκος Βέττας στηλιτεύει μεταξύ άλλων το γεγονός ότι δεν γίνονται μεγάλες επενδύσεις στη χώρα ή εξακολουθούν να παρεμποδίζονται με γραφειοκρατικά εμπόδια, όπως λέει. Ο Έλληνας οικονομολόγος σχολιάζει ότι η καταβολή του «» δεν μπορεί να βελτιώσει πραγματικά τη ζωή των Ελλήνων. Κάτι με το οποίο συμφωνεί και ο Κυριάκος, ένας 85χρονος συνταξιούχος που -σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ- εισέπραξε 100 ευρώ ως «κοινωνικό μέρισμα», είδε όμως τη σύνταξή του να ψαλιδίζεται από τις 18.000 ευρώ ετησίως παλαιότερα στα 9.500 ευρώ σήμερα.