Θετικά μηνύματα για την εκταμίευση της υπό – δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, που απομένουν προς εκταμίευση στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του 3ου ελληνικού προγράμματος, στέλνουν πηγές πλησίον των αξιωματούχων που μετέχουν στη συνεδρίαση του Euro Working Group.

Το EWG προετοιμάζει τη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών του Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με πηγή που ενημέρωσε το Real.gr, η τρόικα (οι άνθρωποι της Κομισιόν, του ESM και της ΕΚΤ ) παρουσίασε μια έκθεση συμμόρφωσης ως προς τα προαπαιτούμενα που είχε θέσει το Eurogroup του Ιουνίου.

Η έκθεση αναφέρει ότι το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο περιέχει όλα τα συμφωνημένα σημεία (12 στον αριθμό) ενώ 3 επιπλέον στοιχεία αναμένεται να «ρυθμιστούν» από τις ελληνικές αρχές μέχρι την ερχόμενη Κυριακή. «Το θέμα είναι το σκορ να πάει 15-15» είπε στο Real.gr πηγή της ευρωζώνης.

Η πλευρά της Κομισιόν στην τρόικα εκτιμά ότι θα είναι σε θέση να εισηγηθεί πλήρη εκπλήρωση των προαπαιτούμενων κατά τη συνεδρίαση της 10ης Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο. Η πηγή που ενημέρωσε το Real.gr, σημείωσε ότι έτσι εκτός από την καταβολή των 2,8 δισ., οι υπουργοί θα αποφασίσουν και την επίσημη έναρξη της 2ης αξιολόγησης, με την τρόικα να επιστρέφει στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου για περίοδο 2 εβδομάδων.

Η 2η αξιολόγηση του 3ου ελληνικού προγράμματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την συγκεκριμενοποίηση της ρύθμισης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που θα ανοίξει τον δρόμο στη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγές της γερμανικής κυβέρνησης έλεγαν τις προηγούμενες μέρες στις Βρυξέλλες, ότι «θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί οποιαδήποτε άλλη εκταμίευση προς την Ελλάδα μέσα στο 2017 χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ». Βεβαίως στις Βρυξέλλες είναι κατανοητό ότι από τα 3 έτη του ελληνικού προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο του 2015 στο τέλος του έτους θα έχει εξαντληθεί η μισή διάρκεια.

Προς αυτό το σκοπό, ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του ESM, μετέβη στις Βρυξέλλες, από το Λουξεμβούργο, για να ενημερώσει το EWG για την εξέλιξη των τεχνικών ασκήσεων για τα λεγόμενα «βραχυπρόθεσμα μέτρα» για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε ισχύ στις αρχές του 2017 και επηρεάζουν την αποπληρωμή ελληνικών υποχρεώσεων ως το τέλος του προγράμματος το 2018. Τα «μεσοπρόθεσμα» μέτρα (μείωση επιτοκίων, επέκταση ωρίμανσης δανείων, επιστροφή κερδών ελληνικών ομολόγων – ANFAs SMPs κ.α.) θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα ποσοτικοποιηθούν πιθανότατα τον Δεκέμβριο, για να τεθούν σε ισχύ από το 2018 και μετά. Η τρίτη δέσμη μέτρων (μακροπρόθεσμα) δεν εξετάζεται με πρωτοβουλία του ΕSM/EWG προς το παρόν.