Περίοδο χάριτος έως τις ευρωεκλογές έχει δώσει το Eurogroup στην Ελλάδα για το πακέτο παροχών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τσίπρα.

Το μείγμα των μέτρων που επελέγη από την ελληνική κυβέρνηση προκαλεί αντιδράσεις εντός των θεσμών και της ευρωζώνης και ερμηνεύεται ως κίνηση μονομερούς τροποποίησης της συμφωνίας για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους του προηγούμενου Ιουνίου.

Στη βάση αυτή ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εμφανίζεται έτοιμος να αντιδράσει, χωρίς να αποκλείονται ενέργειες οι οποίες να συνδέονται ακόμα και με τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Αυτό που προκαλεί τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι το λογιστικό σχήμα που επικαλέσθηκε ο πρωθυπουργός για να υποσχεθεί πλασματική μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% έως το 2022. Δηλαδή η προαναγγελία μονομερούς μείωσης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,5% του ΑΕΠ από τον προϋπολογισμό του 2020 έως και το 2022, όταν η κυβέρνηση έχει βάλει την υπογραφή της σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022.

Αν και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επιχείρησε να πείσει τους ομολόγους του στο Eurogroup ότι το σχήμα των εγγυήσεων έναντι ενδεχόμενων απωλειών των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων μπορεί να λειτουργήσει εκείνοι του ξεκαθάρισαν πως κανείς δεν μπορεί να εμφανίζει καταθέσεις ως έσοδα και πως αυτό το σχήμα απλά δεν υφίσταται.

Το σχήμα των εγγυήσεων φαίνεται ότι έχει προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές έριδες. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης είχε εκφράσει ενστάσεις αναφορικά με το εύρημα των εγγυήσεων έναντι των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων το οποίο παρουσίασαν ο Πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Σε κάθε περίπτωση η ευρωζώνη δεν θέλει να υπάρξει αρνητικός θόρυβος έως τις 26 Μαΐου και τις ευρωεκλογές και για αυτό θα ασχοληθεί με το θέμα στο Eurogroup του Ιουνίου και αφού πρώτα δημοσιοποιηθεί στις 5 Ιουνίου η έκθεση της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης της Ελλάδος

ΑΠΕ