Ακόμα ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση πως δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με αποδέκτη τον ΕSM.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Ρολφ Στράους με συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα Expansion, υπογραμμίζει ότι ελάφρυνση του χρέους μπορεί να γίνει μόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Ο ίδιος προσθέτει ότι οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού σε σύγκριση με τους όρους της αγοράς, δημιούργησε εξοικονόμηση ύψους 6% στο ΑΕΠ του 2016 που βοήθησε σημαντικά στη βιωσιμότητα του χρέους.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν ήδη κάνει μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο υπάρχουν νέα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αν κριθεί απαραίτητο και αν η Ελλάδα συμμορφώνεται με το πρόγραμμα. Σε αυτά περιλαμβάνονται μια επιπλέον αναβολή στα επιτόκια και την επέκταση της ωρίμανσης των δανείων», προσθέτει ο Ρολφ Στράους.

Για το πρόσφατο Eurogroup σχολίασε πως η συμφώνησε σε ένα «πολύ εντυπωσιακό μεταρρυθμιστικό πακέτο 140 μέτρων» για το κλείσιμο της αξιολόγησης, καλώντας τη χώρα να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις. «Όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για μια συζήτηση σχετικά με τη βιώσιμη στρατηγική που θα διασφαλίζει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ώστε το να καταλήξει στο δικό του πρόγραμμα. Είχαμε μια καλή πρώτη συζήτηση αλλά όχι αποτέλεσμα ακόμα», πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM.

Τονίζει επίσης ότι οι ευνοϊκοί όροι που έχουν ήδη προσφερθεί στην Ελλάδα ισοδυναμούν με μείωση κατά 40% του χρέους που διακρατούν οι Ευρωπαίοι δανειστές. «Αυτές είναι πολύ βιώσιμες μειώσεις για την Ελλάδα και δεν αποτελούν επιπλέον κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογουμένους», εξηγεί.

Ερωτηθείς για το πότε η Ελλάδα μπορεί να βγει στις αγορές, ο Στράους  εκτίμησε ότι αυτό θα γίνει μέσω της ενίσχυσης της αξιοπιστίας της χώρας με την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. «Η Ελλάδα θα έχει πολλές ευκαιρίες. Αλλά αυτό δεν θα το αποφασίσουμε εμείς αλλά η κυβέρνηση. Χρειάζεται πάντα μια προσεκτική προετοιμασία, πολύ περισσότερο στην περίπτωση της Ελλάδας καθώς πρέπει να οργανωθεί η βάση των επενδυτών» καταλήγει ο Ρολφ Στράους.