Το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, τα 6,4 εκατομμύρια των ιδιοκτητών ακινήτων θα έχουν στα χέρια τους τα ειδοποιητήρια του . Έτσι, θα αποκαλυφθεί ποιοι θα είναι οι περίπου ένα εκατομμύριο που θα πληρώσουν περισσότερα, οι περίπου 1,5 εκατομμύριο που θα καταβάλλουν λιγότερα αλλά και τα 4 εκατομμύρια που δεν θα έχουν καμία μεταβολή στο εκκαθαριστικό τους.

Θα υπάρξουν και μερικές χιλιάδες άτυχοι, οι ιδιοκτήτες των κατεστραμμένων ακινήτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, που θα περιμένουν από το υπουργείο Οικονομικών να τους ανακοινώσει αν θα μπορέσουν τελικώς να αποφύγουν την ταλαιπωρία που συνεπάγεται η επίσκεψη στη Δ.Ο.Υ για την απαλλαγή του κατεστραμμένου από τον φόρο.

Σε κάθε περίπτωση, η «επόμενη ημέρα» φέρνει την πληρωμή η οποία θα πρέπει να γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου ή σε 12 μηνιαίες δόσεις μέσα από τη διαδικασία της (έντοκης) τακτοποίησης βεβαιωμένων οφειλών.

Για το υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση πάντως, η «επόμενη ημέρα» φέρνει τον σχεδιασμό του ΕΝΦΙΑ της επόμενης χρονιάς. Ένα μεγάλο «πακέτο» καθώς από τη μία το οικονομικό επιτελείο θέλει να ανακοινώσει έστω και περιορισμένες μειώσεις του ΕΝΦΙΑ ως συστατικό του «πακέτου» των φορολογικών ελαφρύνσεων του 2019 αλλά από την άλλη, υπάρχει η δέσμευση μέσα στην επόμενη χρονιά να προχωρήσει ακόμη περισσότερο η διαδικασία εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές κάτι που σημαίνει νέα αλλαγή στις τιμές ζώνης της εφορίας και φυσικά νέα αλλαγή στα εκκαθαριστικά του .

Με τον φετινό ΕΝΦΙΑ, θα βεβαιωθούν φορολογικά έσοδα περίπου 3,1 δις. ευρώ με στόχο να εισπραχθούν τουλάχιστον 2,6-2,7 δις. ευρώ. Το ποσό θα είναι ελάχιστα διαφοροποιημένο σε σχέση με αυτό της περυσινής εκκαθάρισης καθώς τα επιπλέον χρήματα που θα πληρώσουν οι περίπου ένα εκατομμύριο χαμένοι της φετινής χρονιάς υπερκαλύπτουν τις δημοσιονομικές απώλειες από τα χρήματα που θα γλιτώσουν οι 1,5 εκατομμύριο κερδισμένοι. Άλλωστε, για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών, οι μεταβολές θα είναι ανεπαίσθητες της τάξεως των μερικών ευρώ ή δεκάδων ευρώ. Όσον αφορά στο 2019, η κυβέρνηση θέλει να «χωρέσει» ένα πακέτο ελαφρύνσεων της τάξεως των 150-200 εκατ. ευρώ στο συνολικό πακέτο με τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης του 2019.

Αυτό το πακέτο, αναμένεται να απευθύνεται κατα κύριο λόγο στους μικροιδιοκτήτες. Ακόμη και σε πολιτικό επίπεδο εκτιμάται ότι θα βοηθούσε μια παρέμβαση που θα μηδένιζε τον ΕΝΦΙΑ για τουλάχιστον δύο εκατομμύριο ιδιοκτήτες χωρίς ουσιαστικό δημοσιονομικό κόστος. Στην πράξη, οι ιδιοκτήτες θα γλίτωναν 20, 30 ή 50 ευρώ αλλά η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάει στις κάλπες ότι μπορεί να μην κατάργησε τον ΕΝΦΙΑ συνολικά αλλά «έκανε πράξη το δίκαιο έτοιμα του μηδενισμού του ακόμη και για τον 1 στους τρεις ιδιοκτήτες».

Ο σχεδιασμός, θα πρέπει να συμπεριλάβει βέβαια και την μεταμνημονιακή υποχρέωση της εξίσωσης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές. Το δεσμευτικό για την Ελλάδα παράρτημα του Eurogroup ορίζει ότι θα πρέπει να υλοποιηθεί η πλήρης εξίσωση των εμπορικών αξιών με τις αντικειμενικές σε δύο δόσεις: η πρώτη μέσα στο 2019 και η δεύτερη μέσα στο 2020.