Την εργασία, το κοινωνικό κράτος και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αναδεικνύει ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως τους τρεις βασικούς πυλώνες που προτείνουν οι προοδευτικές δυνάμεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε άρθρο του στην «Αυγή της Κυριακής» ο κ. Παπαδημούλης σημειώνει ότι «στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν πυκνώσει οι πρωτοβουλίες διαλόγου και προσπάθειες συνεργειών μεταξύ ευρωβουλευτών της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πρασίνων, στο πλαίσιο της “Προοδευτικής Συμμαχίας”», αναφέροντας ότι «στον πυρήνα αυτής της προσπάθειας βρίσκονται συγκεκριμένοι τομείς που έχουν πληγεί σημαντικά από τις πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα και την Ευρώπη, όπως η εργασία, το κοινωνικό κράτος και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις».

 

Όσον αφορά την εργασία, ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι προτεραιότητα είναι «η ενίσχυση των συλλογικών φορέων των εργαζομένων, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η καταπολέμηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και βέβαια οι στοχευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας». Σημειώνει, δε, ότι απαιτούνται «περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα διανέμονται βάσει προτεραιοτήτων και αναγκών στα κράτη-μέλη και στις περιφέρειες, και περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να καταπολεμηθεί αποτελεσματικά η ανεργία».

 

Για το κοινωνικό κράτος, ο Δ. Παπαδημούλης τονίζει πρέπει να προωθηθούν πρωτοβουλίες «για την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, την προστασία των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, τη δικαιότερη αναδιανομή του πλούτου και την κοινωνική δικαιοσύνη». Είναι «απαράδεκτο στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίζουμε να συζητάμε για θεμελιώδη δικαιώματα, τα οποία κερδήθηκαν με αγώνες τις προηγούμενες δεκαετίες, και που σήμερα βρίσκονται και πάλι υπό ευθεία αμφισβήτηση» σημειώνει.

 

Τέλος, για τον τρίτο πυλώνα, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «πρέπει να στηριχθούν και να αυξηθούν οι συνέργειες μεταξύ τους», υπογραμμίζοντας ότι «η υγιής μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να συμβάλλει δυναμικά στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην ανάπτυξη των τεχνολογιών, στην τόνωση της αγοράς, αναπτύσσοντας δυναμικές προτάσεις και συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ».