Με μακροχρόνιο κόφτη και προληπτικά μέτρα «ταμπού» όπως η μείωση του αφορολόγητου, των συντάξεων και αύξηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ από το 13% στο 14% προσπαθεί η κυβέρνηση να άρει το αδιέξοδο με την αξιολόγηση και να φέρει λίγο πιο κοντά το ΔΝΤ.

Παρότι στην πρόταση που θα στείλει στους ομολόγους του και τους θεσμούς μέχρι και την Τετάρτη ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλά για προληπτικά μέτρα που δεν θα νομοθετηθούν από τώρα, κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χρειαστεί κάποια από αυτά ή και όλα να ενεργοποιηθούν ακόμη και από το 2018.

Ο στόχος για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για πάνω από ένα ή δύο χρόνια δεν είναι εύκολος ούτε για οικονομίες που βρίσκονται επί σειρά ετών σε ανάπτυξη και όχι για την Ελλάδα που έρχεται από μακρά περίοδο ύφεσης.

Το «μείγμα» των μέτρων της πρότασης του έλληνα υπουργού θα βασίζεται κυρίως στη μείωσης του αφορολόγητου ορίου που θεωρείται εδώ και καιρό στρέβλωση από την ηγεσία του ΥΠΟΙΚ και λιγότερο στις υπόλοιπες παρεμβάσεις.

Η ενεργοποίηση των μέτρων θα ακολουθεί τη λογική του υφιστάμενου κόφτη με τις ανάλογες μετατροπές.

Οι πρόσθετες παρεμβάσεις θα ενεργοποιούνται ανάλογα με την απόκλιση που θα υπάρχει κάθε χρόνο από το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ με πρώτη την μείωση του αφορολόγητου, μετά την αύξηση του ΦΠΑ και ως ύστατη λύση θα περιλαμβάνεται και η περικοπή συντάξεων.

Ωστόσο το ΔΝΤ στην συζήτηση που θα γίνει στο Eurgroup της Πέμπτης είναι βέβαιο ότι θα δώσει έμφαση και στις περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις.

Τούτο διότι οι φορολογικοί συντελεστές σε άμεσους και έμμεσους φόρους έχουν φτάσει στα όρια τους και το νέο ασφαλιστικό περιμένει να κλείσει το τεράστιο έλλειμμα του 11% του ΑΕΠ που παρουσιάζει από τις εισφορές των ήδη υπερφορολογημένων μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών.

Στην πρόταση του υπουργού θα περιλαμβάνεται και μια ενδιάμεση λύση για τα πρωτογενή πλεονάσματα που προσπαθεί να ακουστεί εδώ και καιρό.

Ζητεί λοιπόν, ο στόχος να παραμείνει στο 3,5% του ΑΕΠ αλλά το 1% που θα εξοικονομείται να δίνεται για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας ως ένα μέρισμα ανάπτυξης.

Στην πρόταση θα υπάρχει και το αίτημα για την έναρξη της συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος κάτι που θέλει το ΔΝΤ για να τοποθετηθεί σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά ως γνωστό δεν θέλουν για πολιτικούς λόγους Γερμανία και Ολλανδία και ειδικά η τελευταία που βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον θα έχει η θέση που θα πάρει και το ΔΝΤ το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στην Ελλάδα και την Γερμανία ζητώντας από εμάς άμεσα μέτρα και από την Γερμανία (που πιέζει περισσότερο από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης για την συμμετοχή του ταμείου) την ελάφρυνση του χρέους.

Πράσινο φως για τα βραχυπρόθεσμα

Στο μεταξύ σήμερα το πρωί αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για να συζητήσει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αναμένεται να μειώσουν το ύψος του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ μέχρι και το 2060 κατά 21%.

Στην σημερινή πρώτη συζήτηση για την ενεργοποίηση των μέτρων θα εξεταστεί η κοστολόγηση της έναρξης εφαρμογής προκειμένου να οριστικοποιηθεί το κόστος το οποίο θα μεταφερθεί στην Ελλάδα ώστε να μην έχουν επιβάρυνση οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης.