Το δυσθεώρητο κόστος των πιστωτικών , με τα επιτόκια να «αγγίζουν» ακόμη και το 20%, σε συνδυασμό με το κοκκίνισμα των προηγούμενων ετών, που είχαν ως συνέπεια την εκτόξευση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο καταναλωτικό χαρτοφυλάκιο σε επίπεδα άνω του 57%, αναγκάζει τους κατόχους τους να «φιλτράρουν» περισσότερο τις συναλλαγές.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), την περίοδο 2014 – 2017 η εξάπλωση των πιστωτικών καρτών ήταν πολύ πιο ήπια σε σύγκριση με αυτή των χρεωστικών, σημειώνοντας σωρευτική άνοδο κατά 83% σε αριθμό συναλλαγών και κατά 38% σε αξία. Στον αντίποδα, οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες δεκατριπλασιάστηκαν σε αριθμό και εννεαπλασιάστηκαν σε αξία, σημειώνοντας ρυθμούς εξάπλωσης σε μία τετραετία, οι οποίοι, με βάση το ΙΟΒΕ, είναι εντυπωσιακοί σε διεθνές επίπεδο.

Στο τέλος του 2017, ο αριθμός των πιστωτικών καρτών ανήλθε σε 2,8 εκατομμύρια, ήτοι αυξημένος κατά 7%, ενώ οι συναλλαγές «άγγιξαν» τα 96,5 εκατ. ευρώ (αύξηση κατά 22% σε σχέση με το 2016). Οπως, ωστόσο, σπεύδει να τονίσει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), «το μερίδιο του αριθμού των συναλλαγών που διενεργείται με πιστωτικές κάρτες βαίνει συνεχώς μειούμενο από το 2015. Συγκεκριμένα, το 2017 διαμορφώθηκε σε 13%, από 15% το 2016 και 16% το 2015».

Την ίδια στιγμή που το μέσο ονομαστικό επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων είναι 0,59% (στοιχεία Μαΐου), το πραγματικό κόστος των πιστωτικών καρτών ξεπερνά σε αρκετές περιπτώσεις ακόμη και το… δυσθεώρητο επίπεδο του 20%. Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, πρόκειται για μία αναγκαστική πολιτική, δεδομένου των αυξημένων επισφαλειών που αντιμετωπίζουν με τα επίμαχα καταναλωτικά προϊόντα.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από στοιχεία της ΤτΕ, το ύψος του , αλλά και η Συνολική Ετήσια Πραγματική Επιβάρυνση (ΣΕΠΠΕ) για αγορές με πιστωτικές κάρτες είναι:

* Εθνική Τράπεζα: 15,22% – 15,50%

* Alpha Bank: 17,75% – 21,30%

* Τράπεζα Πειραιώς: 15,95% – 22,35%

* Eurobank: 17,86% – 23,37%.

Οσον αφορά στα επιτόκια για αναλήψεις μετρητών -η δυνατότητα παραμένει «παγωμένη» ελέω capital controls- αυτά κυμαίνονται, επίσης, στα παραπάνω επίπεδα. Τέλος, για τις πιστωτικές κάρτες προβλέπεται συνδρομή η οποία ξεκινά από τα 24 ευρώ, για να «αγγίξει» ακόμη και τα 30 ευρώ ετησίως. Εξαίρεση αποτελεί η Εθνική Τράπεζα, η οποία φέρεται να έχει απαλλάξει τους κατόχους πιστωτικών καρτών της από την επίμαχη χρέωση.

Με ρυθμίσεις αλά καρτ, ανάλογα με το ύψος της οφειλής και το χρόνο της συνολικής καθυστέρησης, προσπαθούν οι τράπεζες να επαναφέρουν στο… πράσινο μεγάλο μέρος των «κόκκινων» πιστωτικών καρτών.

Πιο αναλυτικά, σε εκείνους, που εμφανίζουν τρίμηνη καθυστέρηση προτείνουν, μεταξύ άλλων, το «κούρεμα» του επιτοκίου, με, ταυτόχρονη μεταφορά της οφειλής σε ένα νέο δάνειο, που μπορεί να είναι είτε χωρίς είτε με εξασφάλιση. Προς επίρρωση, ο δανειολήπτης, που έχει συνολικές οφειλές 10.000 ευρώ (μέσο επιτόκιο 14,60%) και έχει κληθεί να πληρώνει μηνιαία δόση περίπου 190 ευρώ/μήνα, στην πρώτη περίπτωση θα καταβάλλει μηνιαίως 114 ευρώ για δάνειο, 12ετής διάρκειας και επιτόκιο 8,50%, ενώ στη δεύτερη περίπτωση 51 ευρώ/μήνα για εξασφαλισμένο δάνειο 25ετούς διάρκειας και επιτόκιο 3,60%.

Στους… εξαφανισμένους δανειολήπτες προτείνουν ακόμη και την οριστική διευθέτηση της οφειλής, με την καταβολή μόλις του 1/10 αυτής. «Πρόκειται για ένα “κούρεμα” της τάξεως του 90%, συμπεριλαμβανομένων των τόκων και λοιπών χρεώσεων», εξηγούν στον Ελεύθερο Τύπο τραπεζικές πηγές. Υπενθυμίζεται ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες απηύθυναν προσκλητήριο σε περίπου 400.000… «βαθυκόκκινους» οφειλέτες να ρυθμίσουν τα δάνειά τους (καταναλωτικά και κάρτες) πριν αυτά καταλήξουν στα funds. Η ανταπόκριση, ωστόσο, ήταν μάλλον «χλιαρή», με συνέπεια τα ιδρύματα να ανεβάσουν ρυθμούς στις πωλήσεις.