Επιστροφή χρημάτων από τον ΕΦΚΑ – Αλλάζει η βάση συντάξιμων αποδοχών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/09/2017 - 09:32 | Author: Newsroom

Επιστροφή χρημάτων από τον , και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, θα λάβουν μέχρι το τέλος του έτους, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν οφειλές και δήλωσαν χαμηλότερο εισόδημα το 2016 σε σχέση με το 2015.

Η ευνοϊκή αυτή διάταξη που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας και θα ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα, αφορά σε αρκετές δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, στους οποίους βάσει των εισοδημάτων τους αναλογούσαν, όλο αυτό το διάστημα, χαμηλότερες εισφορές.
Η επιστροφή μπορεί να αφορά από 100 με 200 ευρώ, σε περιπτώσεις που έχουν καταβληθεί περισσότερες εισφορές λόγω κάποιου λάθους υπολογισμού, αλλά και αρκετές χιλιάδες ευρώ στις περιπτώσεις εκείνες που είτε έχουν ασφαλιστεί ασφαλισμένοι ως παλαιοί ενώ είναι νέοι είτε έχουν προκύψει διαφορετικού είδους προβλήματα.

Εάν υπάρχουν παλαιότερα χρέη προς τον ΕΦΚΑ, προβλέπεται συμψηφισμός.
Αντίθετα, όσοι δεν χρωστούν, θα μπορούν είτε να ζητήσουν πίσω τα χρήματα που τους αναλογούν, είτε να φτιάξουν έναν «κουμπαρά» για να συμψηφίσουν μελλοντικές εισφορές.

Με ειδική διάταξη του πολυνομοσχεδίου ξεμπλοκάρει, επίσης, η απονομή 127.000 εκκρεμών επικουρικών συντάξεων που παρέμεναν στα συρτάρια των ταμείων, ακόμα και για τρία χρόνια, καθώς εκκρεμούσε ο μαθηματικός τύπος για τον υπολογισμό τους.
Μειώσεις θα δουν όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και εξής, καθώς βάσει του νόμου Κατρούγκαλου αλλάζει η βάση των συντάξιμων αποδοχών.

Μικρότερες μειώσεις (10-15%) θα έχουν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, ΤΕΑΔΥ και ΤΑΔΚΥ. Μεγαλύτερες μειώσεις θα έχουν τα επικουρικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα.

Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, θα τρέξει και το πρόγραμμα για την επιδότηση εισφορών για τους εργοδότες που θα μετατρέψουν σε μισθωτούς τους εργαζόμενους που απασχολούν με μπλοκάκι.
ert

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral