Σε “κρατική “υπόθεση εξελίσσεται η ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων μέσω του , που σε αντίθεση με τις αρχικές προσδοκίες αποτελεί κυρίως εργαλείο για ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο.

Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα  Kαθημερινή, με βάση τα οποία το ύψος των χρεών που έχουν επιχειρήσεις προς τις τράπεζες και για τα οποία έχουν αιτηθεί τη ρύθμισή τους μόλις και μετά βίας φθάνουν το 1 δισ. ευρώ και μάλιστα αυτά που έχουν επιτυχώς ρυθμιστεί μόλις που ξεπερνούν τα 46 εκατ. ευρώ. Αντίθετα πολλαπλάσιες είναι οι αιτήσεις που έχουν απορριφθεί, με βασικότερη αιτία μεταξύ αυτών να είναι η έλλειψη επαρκούς ικανότητας αποπληρωμής από την πλευρά του οφειλέτη.

Συγκεκριμένα, από το σύνολο των 2.920 αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από επιχειρήσεις έως τις αρχές Μαρτίου, μόλις οι 736 αφορούν χρέη προς τι τράπεζες. Το ύψος των χρεών για τα οποία έχει γίνει αίτηση ρύθμισης ανέρχεται στα 927 εκατ. ευρώ και αυτά που έχουν ρυθμιστεί περιορίζονται σε μόλις 44, 1εκατ. ευρώ και αφορούν 97 αιτήσεις. Αντίθετα, 163 αιτήσεις που αφορούν χρέη 252 εκατ. ευρώ έχουν απορριφθεί , ενώ σε διαδικασία διαπραγμάτευσης βρίσκονται ακόμη 467 αιτήσεις για οφειλές 629, 1 εκατ. ευρώ.

Η αποτελεσματικότητα που έχει το εργαλείο του εξωδικαστικού μηχανισμού για τη επίλυση του προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων αποδεικνύεται εξαιρετικά περιορισμένη, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που διερευνούν την πιθανότητα ένταξης, όπως δείχνουν τα στοιχεία , προσεγγίζει 40.000.

Πηγές με γνώση του θέματος υποστηρίζουν ότι ακόμη και από τις επιχειρήσεις που καταφέρνουν τελικώς να έρθουν σε συμφωνία με τη τράπεζα και να ρυθμίσουν την οφειλή τους, αρκετές είναι αυτές που δεν καταφέρνουν να τηρήσουν τη συμφωνία, είτε γιατί αυτή αποδεικνύεται αισιόδοξη σε σχέση με τις πραγματικές δυνατότητες της επιχείρησης είτε γιατί παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι δεν θα καταφέρουν , συναινούν στη ρύθμιση, σε μια προσπάθεια να πετύχουν την προστασία και να κερδίσουν χρόνο, αποφεύγοντας τα αναγκαστικά μέτρα .

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός εξαντλεί έτσι την αποτελεσματικότητα του στις επιχειρήσεις και κυρίως τους ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν χρέη προς την εφορία ή τα ασφαλιστικά ταμεία κάνοντας χρήση της δυνατότητας να διακανονίσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις