Εκπρόσωπος Ντάισελμπλουμ: Δεν εννοούσε την Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔22/03/2017 - 15:14 | Author: Newsroom

Ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ έδωσε διευκρινίσεις για τη δήλωση του προέδρου του Eurogroup μέσω γραπτών μηνυμάτων .

Ερωτηθείς από το protothema.gr αν ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόταν συγκεκριμένα στην Ελλάδα όταν είπε ότι οι ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση ξόδεψαν τα λεφτά τους στις γυναίκες και το ποτό, ο Μισέλ Ρέινς απάντησε:

«Διαβάστε το ακριβές απόσπασμα στην FAZ.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη χώρα. Στο ευρωκοινοβούλιο είπε κατηγορηματικά ότι το μήνυμά του απευθύνεται σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Το μήνυμα του είναι: Η αλληλεγγύη συνοδεύεται από υποχρεώσεις» επισήμανε ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Ο κ. Ρέινς ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση το σχόλιο του κ. Ντάισλεμπλουμ δεν συνδεόταν με την αντίληψη που έχει για την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος.

Σε ερώτημα αν ο κ. Ντάισελμπλουμ μετανιώνει για το σχόλιο που έκανε στη γερμανική εφημερίδα με δεδομένη την αρνητική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε, η απάντηση από τον εκπρόσωπό του ήταν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup «δεν απολογείται για το κείμενο» εννοώντας την επίμαχη δήλωση στην εφημερίδα FAZ.

Πάντως το βίντεο από την ακρόαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου είναι αποκαλυπτικό. Όταν ο Ισπανός ευρωβουλευτής των Οικολόγων Έρνεστ Ουρτασούν θέτει το θέμα ο κ. Ντάισελμπλουμ εμφανίζεται αμετακίνητος.

«Θα απολογηθείτε γι’ αυτό;» ακούγεται να τον ρωτά ο Ισπανός βουλευτής με τον Ολλανδό πρόεδρο του Eurogroup να απαντά με ένα κατηγορηματικό «όχι» και στη συνέχεια να ρίχνει την ευθύνη στα Ισπανικά ΜΜΕ ότι μετέφεραν έτσι τη δήλωσή του και να προσθέτει ότι «αυτό που ξεκαθάρισα ήταν ότι η αλληλεγγύη έρχεται με ευθύνη γιατί αλλιώς δεν θα παραμείνει».

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής, όμως, επέμεινε: Έχω δέκα δευτερόλεπτα να σας διαβάσω τη δήλωσή σας; "Δεν μπορεί κάποιος να σκορπάει όλα τα χρήματα του σε γυναίκες και ποτά" είπατε όταν ερωτηθήκατε για την Ευρωζώνη. Ζητάτε συγγνώμη;

«Όχι, οπωσδήποτε όχι. Και μην μου διαβάζετε τη δήλωσή μου, βγήκε από αυτό στομα» ακούγεται να λέει με επιτακτικό τόνο ο κ. Ντάισελμπλουμ χωρίς να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω.

Σύμφωνα με τους Financial Times ο Ισπανός ευρωβουλευτής, Γκαμπριέλ Μάτο «ξέσπασε» και τόνισε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι «απολύτως απαράδεκτες» και συνιστούν «προσβολή» για τις χώρες του Νότου, υποστηρίζοντας μάλιστα πως ο Ντάισελμπλουμ έχασε την «ουδετερότητά» του ως επικεφαλής του Eurogroup.

Αντιδρώντας στην κριτική ευρωβουλευτών, ο Ντάισελμπλουμ είπε: «Μην προσβάλλεστε, δεν πρόκειται για μία χώρα, αλλά για όλες τις χώρες μας. Και η Ολλανδία απέτυχε πριν από κάποια χρόνια να τηρήσει τα συμφωνηθέντα (για τους οικονομικούς κανόνες). Δεν βλέπω μία (σύγκρουση μεταξύ) περιοχών της ευρωζώνης».

Ο επίσης Ισπανός ευρωβουλευτής, Έρνεστ Ουρτασούν, είπε στον κ. Ντάισελμπλουμ: «Πιστεύω ότι αυτή είναι μία ατυχής δήλωση. Μπορεί να είναι αστείο για σας, αλλά εγώ διαφωνώ. Θα ήθελα να ξέρω αν αυτή είναι η πρώτη σας δήλωση ως υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία στην προεδρία του Eurogroup».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Τζιάνι Πιτέλα, κατηγόρησε τον Ντάισελμπλουμ για «προκατειλημμένα σχόλια», ενώ χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «ντροπιαστικές και σοκαριστικές».

«Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή λόγος για τη χρήση τέτοιων εκφράσεων, ιδιαίτερα από κάποιον που υποτίθεται ότι είναι προοδευτικός» τόνισε ο ηγέτης των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, σύμφωνα με το Politico.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Ντάισελμπλουμ εκφράζει απόψεις, οι οποίες είναι ανοιχτά αντίθετες με τη γραμμή της ευρωπαϊκής προοδευτικής οικογένειας» τόνισε ακόμη ο Πιτέλα. «Πραγματικά αναρωτιέμαι αν ένα άτομο που έχει τέτοιες απόψεις μπορεί να θεωρείται ακόμη κατάλληλο για να είναι πρόεδρος του Eurogroup» κατέληξε.

«Δεν επιτρέπω και δεν ανέχομαι, από κανέναν όσο ψηλά ιστάμενος κι αν είναι, να προσβάλλει τη χώρα μου και τους συμπολίτες μου» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral