Ειδικά μισθολόγια: Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο. Οι 6 παρεμβάσεις

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/09/2016 - 17:45 | Author: Newsroom

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι αλλαγές για εργαζομένους στο Δημόσιο που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια. Η κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να εισαγάγει σύντομα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις νέες ρυθμίσεις.

Συζητείται, εκτός των άλλων, η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων, ενώ διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ενστόλων και των δικαστικών λειτουργών.

Η αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων και ο εξορθολογισμός των αποδοχών αποτελεί τμήμα των υποχρεώσεων της κυβέρνησης που αφορούν την πρώτη αξιολόγηση, ενώ παράλληλα η ελληνική πλευρά έχει δεσμευτεί για την παρουσίαση ισοδύναμων μέτρων προκειμένου να μην «παγώσουν» οι αποδοχές 188.000 εργαζομένων από το σύνολο των 658.000 δημοσίων υπαλλήλων (το 28,5%) για την επόμενη διετία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», αύριο θα πραγματοποιηθεί κυβερνητική σύσκεψη όπου αναμένεται να κλειδώσουν οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια τις οποίες προτείνει η ελληνική πλευρά, ενώ για το θέμα είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου και πριν από δέκα ημέρες. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να κλείσουν όλα τα ζητήματα, καθώς η κυβέρνηση θέλει να τελειώσουν οι εκκρεμότητες και να ξεκινήσει χωρίς εμπόδια η δεύτερη αξιολόγηση.

35% της συνολικής δαπάνης

Το μισθολογικό κονδύλι των αμειβομένων με ειδικό καθεστώς υπολογίζεται σε περίπου 5 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύει το 35% της συνολικής μισθολογικής δαπάνης της γενικής κυβέρνησης. Για το θέμα των ειδικών μισθολογίων θα υπάρξει νομοσχέδιο για το οποίο έχει αναλάβει την επεξεργασία των προτάσεων και τη διαβούλευση με τα εμπλεκόμενα υπουργεία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο έχει έτοιμη την πρόταση που περιλαμβάνει την αρχιτεκτονική των ειδικών μισθολογίων και «χτενίζονται» επιμέρους στοιχεία. Στόχος να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ όσων προτείνουν τα υπουργεία και όσων επιβάλλει η οικονομική κατάσταση προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες στις αποδοχές των υπαλλήλων. Οι βασικοί άξονες των αλλαγών που έχουν κλειδώσει είναι οι εξής:

1. Από τα 20 ειδικά μισθολόγια θα πάμε στα 8, με «ομογενοποιήσεις» στους βασικούς επαγγελματικούς κλάδους. Για παράδειγμα, αναμένεται να ενοποιηθούν τα ξεχωριστά μισθολόγια που ισχύουν για καθηγητές ΑΕΙ, καθηγητές ΤΕΙ, ειδικούς επιστήμονες, ερευνητές ΚΕΠΕ κτλ. που αφορούν περίπου 8 ειδικά μισθολόγια που θα ενσωματωθούν σε ένα ή δύο.

2. Η ενσωμάτωση των ειδικών επιδομάτων στον βασικό μισθό και η διατήρηση των τεσσάρων βασικών επιδομάτων που ισχύουν στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα (τέκνων, επίδομα θέσης ευθύνης, παραμεθορίου και ανθυγιεινής εργασίας). Παράλληλα συζητείται η κατάργηση του χρονοεπιδόματος, η οποία θα οδηγήσει στη δημιουργία 16 μισθολογικών κλιμακίων. Διαφορετική πρόβλεψη θα υπάρχει για τα μισθολόγια των ενστόλων και των δικαστικών λειτουργών.Στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο θα παραμένουν οι υπάλληλοι για ένα έτος, ενώ στη συνέχεια θα εξελίσσονται μισθολογικά κάθε δύο χρόνια. Με την ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό θα υπάρξει μία απώλεια αποδοχών 3-5% λόγω αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά θα αυξηθούν οι βασικές αποδοχές πάνω στις οποίες υπολογίζεται η σύνταξη.

3. Με την καταβολή υψηλών επιδομάτων θέσης ευθύνης στόχος της κυβέρνησης είναι να αμείβονται καλύτερα οι διευθυντές και τμηματάρχες και να ανοίξει η ψαλίδα μεταξύ των κλιμακίων καθώς και να αυξάνεται ο μισθός ανάλογα με την εξέλιξη.

4. Διατήρηση της προσωπικής διαφοράς: Ουσιαστικά θα υπάρξει επανυπολογισμός μισθών με το νέο σύστημα αλλά για τους «παλαιούς» δεν θα υπάρχουν δραστικές αλλαγές. Η όποια μείωση προκύψει στον μισθό από το νέο σύστημα θα καλύπτεται ως «προσωπική διαφορά», κάτι ανάλογο δηλαδή με αυτό που προβλέφθηκε στις κύριες συντάξεις. Ωστόσο, για όσους εισέλθουν μετά την ψήφιση του νέου νόμου στα ειδικά μισθολόγια, ο υπολογισμός θα γίνεται με το νέο σύστημα και χωρίς την «προσωπική διαφορά».

5. Η οικονομική στήριξη συγκεκριμένων κλάδων που τα χρόνια του Μνημονίου είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Στην κατηγορία αυτή είναι μεταξύ άλλων γιατροί και πανεπιστημιακοί.

6. Το πακέτο πρέπει να είναι δημοσιονομικά ουδέτερο, δηλαδή να μην απαιτούνται νέα κονδύλια που θα δημιουργήσουν «μαύρη τρύπα» σε μια κρίσιμη στιγμή και ενώ είναι προ των πυλών η δεύτερη αξιολόγηση.

Στην κατηγορία των ειδικών μισθολογίων εντάσσονται οι δικαστικοί λειτουργοί, το προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι ιατροδικαστές, τα μέλη ΔΕΠ, οι καθηγητές ΤΕΙ, οι ερευνητές, οι ειδικοί λειτουργικοί επιστήμονες, το προσωπικό ΚΕΠΕ (ερευνητές), οι καθηγητές της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, το Προσωπικό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι διπλωματικοί υπάλληλοι, οι αρχιερείς, οι μουσικοί και οι ένστολοι στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό Σώμα και στις Ενοπλες Δυνάμεις.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral