ΕΦΚΑ: Το χέρι βαθιά στην τσέπη θα βάλουν οι μισοί οφειλέτες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔11/05/2018 - 15:13 | Author: Newsroom

Το χέρι βαθιά στην τσέπη καλούνται να βάλουν οι μισοί εκ των μη μισθωτών οφειλετών προκειμένου να καταβάλουν τις τους.Το 22,1% των μη μισθωτών ασφαλισμένων έχει κάνει μερικές καταβολές εισφορών. Το 25,6% δεν έχει καταβάλλει καθόλου εισφορές, άρα οφείλει. Συνεπώς, το 47,7% των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον ποσά στον ΕΦΚΑ. Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την εκκαθάριση που έγινε στις εισφορές του 2017 και από τα σχετικά ειδοποιητήρια που στάλθηκαν σε 1.155.354 ασφαλισμένους.

Το υπουργείο Εργασίας, με επίσημη ανακοίνωση, εστιάζει περισσότερο στο σκέλος της εισπραξιμότητας και αποφεύγει να αναφερθεί εκτενέστερα στο σκέλος των χρεωστικών εκκαθαριστικών. Περιορίζεται στο να αναφέρει ότι το 23,7% των μη μισθωτών δεν έχει ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο, ενώ το 28,6% έχει πιστωτικά εκκαθαριστικά.

Η εισπραξιμότητα των ως προς το εισπραχθέν ποσό, φαίνεται ότι βελτιώθηκε σε σχέση με το παρελθόν. Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι, σε αντίθεση με τα χαμηλά ποσοστά που υπήρχαν με το παλιό καθεστώς και δεν υπερέβαιναν το 53% κατά μέσο όρο, η εισπραξιμότητα άγγιξε το 65,5% των απαιτητών εισφορών, δηλαδή βελτιώθηκε κατά 24%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας «η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 των μη μισθωτών από τον και την ΗΔΙΚΑ με το νέο σύστημα υπολογισμού καταρρίπτει το “αφήγημα” ότι οι νέες εισφορές, με βάση το πραγματικό εισόδημα, προκάλεσαν εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων. Καταρρίπτει, επίσης, και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς ότι το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ προήλθε από την επιβολή δήθεν εξοντωτικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες, στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες».

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral