Αναλογιζόμενοι τις δημόσιες αντιδράσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ευρωζώνης τη στιγμή, που όλοι περιμένουμε να κλείσει η β’αξιολόγηση, τότε, μάλλον, διαπιστώνει κανείς, ότι το κλίμα στην ΕΕ είναι κάκιστο…

Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και ανώνυμοι κορυφαίοι αξιωματούχοι να αναφέρονται στο ελληνικό ζήτημα.

Ρέγκλινγκ: Πουθενά αλλού τόσα προβλήματα όπως στην Ελλάδα

Μιλώντας σε συνέδριο στην γερμανική πόλη, τόνισε πως η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι σήμερα οι «Πρωταθλητές της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης».

Ομως για την Ελλάδα δεν είχε καλά σχόλια. «Η Ελλάδα είναι ειδική περίπτωση. Πουθενά η κλίμακα των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη όσο στην Ελλάδα όπου και η διοίκηση της είναι αδύναμη», είπε σύμφωνα με το Reuters ο επικεφαλής του ESM.

«Ομως και η Ελλάδα μπορεί να περάσει το σημείο καμπής και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον υλοποιήσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα» πρόσθεσε.

Αξιωματούχος ευρωζώνης: Η αξιολόγηση θα αργήσει, πηγαίνετε για σκι!

Ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης από της Βρυξέλλες προσγείωσε τις προσδοκίες για το Eurogroup της Δευτέρας: «Με βάση τα σημερινά δεδομένα, το καλύτερο ενδεχόμενο που θα μπορούσε να προκύψει μετά το Eurogroup της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, είναι η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για το κλείσιμο της αξιολόγησης» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα». Τόνισε, ότι δεν υπάρχει λόγος βιασύνης για να αλλάξει το πρόγραμμα των συνεδριάσεων του Eurogroup. Όπως είπε, έως τον Ιούλιο υπάρχουν ακόμη πολλές συνεδριάσεις και πρόσθεσε χαριτολογώντας: «Μπορείτε άφοβα να πάτε για σκι».

Εξάλλου, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος συμπλήρωσε πως μόνο το ένα τρίτο των δράσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει επιτευχθεί, σχολιάζοντας ότι «θα μπορούσε να ήταν και καλύτερα».

Εκτίμησε, επίσης ότι μετά την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα είναι εφικτό να κλείσει πολύ σύντομα η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ωστόσο, εξήγησε, μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο,χρειάζεται νομοθέτηση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση και επικύρωση από κάποια εθνικά Κοινοβούλια, η οποία ενδέχεται να καθυστερήσει λόγω των εκλογών που επίκεινται σε κάποια κράτη-μέλη της Ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, διευκρίνισε ότι όταν επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), η διοίκηση του ΔΝΤ αναμένεται να ζητήσει από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ερωτηθείς εάν, σε περίπτωση συμφωνίας, υπάρχουν εγγυήσεις ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει πρόγραμμα για την Ελλάδα, απάντησε ότι « δεν υπάρχουν εγγυήσεις για τίποτα», αλλά σημείωσε πως είναι πεπεισμένος ότι εφόσον το πρόγραμμα είναι βιώσιμο, τότε το Εκτελεστικό Ευμβούλιο του Ταμείου θα συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα.

Τέλος, ένα ακόμη δηκτικό σχόλιο επεφύλασσε Ευρωπαίος αξιωματούχος για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

«Η αξιολόγηση δεν είναι κόκκινο κρασί για να περιμένεις να γίνει καλύτερη» ήταν το «δήγμα» προφανώς αναφερόμενος στις πολύμηνες διαπραγματεύσεις με έμμεση αναφορά στην τακτική της ελληνικής κυβέρνησης. Ο ίδιος αξιωματούχος προσέθεσε, όπως μεταδίδει ο ΣΚΑΪ: «Καλύτερα να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα νωρίτερα, παρά αργότερα, το να περιμένεις και να περιμένεις, αντίθετα με το κόκκινο κρασί, δεν κάνει την κατάσταση καλύτερη, αλλά χειρότερη».

Δεν απέκλεισε πάντως συμφωνία να κλείσει τον Μάρτιο σημειώνοντας ότι ολοκληρώθηκε μεν «περιορισμένος αριθμός από τα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης» αλλά οι θεσμοί διαφωνούν στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2019».