Δασμούς 16 δισ. δολ. ενεργοποιούν σήμερα ΗΠΑ και Κίνα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔23/08/2018 - 18:00 | Author: Newsroom

Με αμείωτη ένταση και παρά τη δέσμευση των δύο πλευρών να αρχίσουν και πάλι διαπραγματεύσεις στα τέλη του μήνα συνεχίζεται η εμπορική αντιπαράθεση ΗΠΑ- Κίνας.

Η νέα πράξη του «πολέμου» θα γραφτεί σήμερα με την ενεργοποίηση δασμών ύψους 16 δισ. δολαρίων από την κάθε χώρα. Οι ΗΠΑ θα ενεργοποιήσουν συγκεκριμένα στις 07:00 ώρα Ελλάδος δασμούς 25% σε περίπου 280 κινεζικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων χημικά, αγροτικός εξοπλισμός, κεραίες και μοτοσυκλέτες.

Η Κίνα θα απαντήσει με την επιβολή δασμών 25% σε σειρά αμερικανικών προϊόντων, από αυτοκίνητα και λεωφορεία, έως άνθρακα και ιατρικό εξοπλισμό. Ολοκληρώνεται έτσι ο δεύτερος γύρος των δασμών, ύψους 50 δισ. δολ. από την κάθε πλευρά, και κανείς δεν γνωρίζει ποιο θα είναι το δεύτερο βήμα.

Οι ΗΠΑ έχουν προαναγγείλει έναν τρίτο γύρο δασμών, πολύ πιο σκληρό από τους προηγούμενους δύο, σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων, ενώ τον Ιούλιο ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διαμηνύσει ότι είναι έτοιμος να φορολογήσει το σύνολο των κινεζικών εισαγωγών σε αμερικανικό έδαφος, αξίας περίπου 500 δισ. δολαρίων.

Οι όποιοι πρόσθετοι δασμοί θα ενεργοποιηθούν από τον Σεπτέμβριο και έπειτα, εφόσον δεν υπάρξει πρόοδος στις σινο-αμερικανικές συνομιλίες.

Loading...
  • europalso

    ideascentral