Τριάμισι χρόνια τουλάχιστον προβλέπεται πως θα συμπληρωθούν πριν η Ελλάδα δει την κατάργησή τους, υποστηρίζει αρμόδια υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή στην εφημερίδα «Καθημερινή». Αυτό σημαίνει πως δεν εκτιμάται ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί νωρίτερα από το τέλος του 2018.

Ωστόσο το ρεπορτάζ σημειώνει πως το επόμενο βήμα χαλάρωσης αναμένεται να γίνει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει σημειωθεί κάποια επιστροφή καταθέσεων στις τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι θα αφορά κυρίως τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων και συγκεκριμένα την αύξηση του ορίου που ισχύει σήμερα για συναλλαγές με το εξωτερικό για την εισαγωγή προϊόντων ή την αγορά πρώτων υλών. Σχεδόν δύο χρόνια μετά την επιβολή των capital controls, η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών καλούνται, με το μνημόνιο που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς, να παρουσιάσουν ως τις 16 Μαΐου, οδικό χάρτη για τη χαλάρωσή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο χάρτης δεν θα περιλαμβάνει ημερομηνίες σταδιακής χαλάρωσης των ελέγχων, αλλά θα καταγράφει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα αποφασίζονται κάθε φορά τα επόμενα βήματα.

Οι προϋποθέσεις αυτές είναι, κατά πληροφορίες, μεταξύ άλλων η επιστροφή των καταθέσεων, η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η πρόσβαση του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Στο τέλος του 2018, αν όλα πάνε ιδανικά, θα μπορούμε να μιλάμε για το τέλος των ελέγχων.

Σε κάθε περίπτωση, οι περιορισμοί στις θα αρθούν τελευταίοι», σημειώνει η υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή, αναφερόμενη στο όριο ανάληψης μετρητών από τις τράπεζες, που σήμερα βρίσκεται στα 840 ευρώ ανά δεκαπενθήμερο.