Αυτή είναι η πρόταση που απορρίφθηκε στο τελευταίο Eurogroup

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔07/06/2017 - 10:06 | Author: Newsroom

Στην δημοσιότητα ήρθε το κείμενο που αποτελούσε την πρόταση των δανειστών στο άκαρπο Eurogroup του Μαΐου, προς την ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία η οποία τελικά απορρίφθηκε.

Ωστόσο, μετά και τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που εμφανίστηκε πρόθυμη να δώσει περισσότερο χρόνο στους Ευρωπαίους να φτάσουν σε μια οριστική λύση για το θέμα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους, είναι πλέον σαφές ότι ΔΝΤ και Ε.Ε βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία που θα ικανοποιεί και τις 2 πλευρές, αλλά όχι την .

Στην ουσία πρόκειται για αποδοχή της πρότασης που τέθηκε στο τραπέζι στο Eurogroup της 22ας Μαϊου, σε σχέση με τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, μετά και την υποχώρηση των τελευταίων αντιστάσεων στη Γερμανία.

Όπως προκύπτει από το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος, οι Ευρωπαίοι ήταν διατεθειμένοι να εξετάσουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που είναι μικρότερης κλίμακας από αυτά που θα ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Βασική πρόταση των Ευρωπαίων ήταν η επέκταση της αποπληρωμής των δανείων μόνο του δεύτερου Μνημονίου κατά 15 χρόνια και ανάλογο «πάγωμα» των τόκων τους. Στον αντίποδα η Ελλάδα δεσμεύεται πως θα πετυχαίνει ψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 , δηλαδή για τέσσερα χρόνια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος.

Άλλες δύο μεσοπρόθεσμες παρεμβάσεις τέθηκαν στο τραπέζι. Η πρώτη προβλέπει την μείωση του επιτοκίου από την επαναγορά ομολόγων που έγινε κατά το δεύτερο Μνημόνιο και η δεύτερη να αποδίδονται στην Ελλάδα τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα είχαν αγοράσει, με ορισμένα χρονικά πλαίσια.

Το ΔΝΤ δεν ικανοποιήθηκε από τις προτάσεις των Ευρωπαίων και όπως αποτυπώνεται στο έγγραφο η βούληση του Ταμείμου ήταν να αναβάλει την παροχή νέας χρηματοδότησης στην Ελλάδα μέχρι να γίνουν πιο συγκεκριμένα περαιτέρω μέτρα που θα διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αυτή η φόρμουλα επί της αρχής συμμετοχής του φαίνεται πως είναι πλέον το κυρίαρχο σενάριο, ενόψει του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Στο κείμενο, οι εταίροι επαναβεβαιώνουν πως τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν παρά μόνο εάν και στο βαθμό που θα κριθεί απαραίτητο, και μόνο μετά τη λήξη του τρέχοντος Μνημονίου.

Το σχετικό έγγραφο:

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral