Αύξηση του για το 15% των υπόχρεων θα προκύψει από την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης, κάτι που σημαίνει πως περισσότεροι από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι και ειδικά κάτοικοι λαϊκών περιοχών θα πληρώσουν περισσότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι.

Οι νέες δεν θα μεταβάλουν τον ΕΝΦΙΑ για το 67% των φορολογουμένων, ενώ μόνο το 18% των ιδιοκτητών ακινήτων θα δει μειωμένο λογαριασμό από τον φόρο ακινήτων λόγω μείωσης των τιμών ζώνης.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές, οι οποίες θα γίνουν «εφάπαξ», καθώς δεν πέρασε το σχέδιο της σταδιακής εφαρμογής σε βάθος διετίας που επιδίωκε η κυβέρνηση. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα ανεβάσει αυτομάτως την ακίνητη περιουσία πολλών πάνω από το αφορολόγητο όριο των 200.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποφύγει το πολιτικό κόστος του και έτσι στο τραπέζι παραμένει το εναλλακτικό σενάριο που προβλέπει παρεμβάσεις στον συμπληρωματικό φόρο με αύξηση του αφορολόγητου ορίου ατομικής ακίνητης περιουσίας. Το όριο αυτό ανέρχεται σήμερα σε 200.000 ευρώ και η πρόταση που συζητείται είναι να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 50.000 ευρώ.

Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ συνδέεται με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που θα βεβαιωθεί με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών. Ο τελικός λογαριασμός θεωρείται βέβαιο ότι θα βγάλει υπερπλεόνασμα στον φόρο. Τα έσοδα δηλαδή που θα βεβαιωθούν στους ιδιοκτήτες ακινήτων υπερβαίνουν τα 3,15 δισ. ευρώ που βεβαιώθηκαν το 2017 λόγω των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών.

Την αύξηση αυτή θα έρθει να ισοφαρίσει η αύξηση του αφορολόγητου ορίου. Δηλαδή με την αύξηση του αφορολόγητου των 200.000 ευρώ θα περιοριστούν οι επιβαρύνσεις για περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακίνητων, χωρίς όμως να μεταβάλλεται ο ετήσιος εισπρακτικός στόχος που παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ.