Αποχωρούν χωρίς συμφωνία οι δανειστές. Ανοιχτά όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔07/03/2017 - 08:23 | Author: Newsroom

Αποχωρούν χωρίς συμφωνία οι δανειστές. Ανοιχτά όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Αποχωρούν, σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το βράδυ οι δανειστές, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, όλα τα μεγάλα θέματα παραμένουν ανοιχτά, με την Κυβέρνηση να κάνει λόγο για πρόοδο στις χθεσινές διαπραγματεύσεις.

«Υπήρξε κάποια πρόοδος» δήλωσε υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις συζητήσεις με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών με αντικείμενο τα δημοσιονομικά, την προνομοθέτηση των μέτρων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό. Πρόσθεσε δε ότι τα θέματα αυτά θα τεθούν σήμερα το πρωί στα τεχνικά κλιμάκια και θα υπάρξει νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στις 15.00.

Παράλληλα η κυβέρνηση ευελπιστεί πως οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά το EuroWorking Group της Πέμπτης ώστε να γίνει μια νέα προσπάθεια για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) πριν το Eurogroup της 20ής Μαρτίου.

Πληροφορίες κάνουν λόγο πως το δημοσιονομικό κενό του 2018 έχει μηδενιστεί αφού οι δανειστές έχουν αρχίσει να αποδέχονται πως η υπεραπόδοση του 2016 έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Το πρώτο εξάμηνο του 2018, και πριν τελειώσει το τρέχον πρόγραμμα αναμένεται να λειτουργήσει ο μηχανισμός, που δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί, μέτρων και αντίμετρων τα οποία μπορούν να φτάσουν το 2%.

Κυβερνητικός παράγοντας τόνισε μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Δευτέρα πως στις συζητήσεις τέθηκαν και τα θετικά μέτρα που θέλει να λάβει η κυβέρνηση (και στο σκέλος της φορολογίας και στο σκέλος των δαπανών και μέτρα με αναπτυξιακή και με κοινωνική χροιά) και υπήρξε σύγκλιση. Παρόλο, όπως πρόσθεσε, οι θεσμοί επιζητούν τα μέτρα να έχουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή χροιά, ενώ η κυβέρνηση περισσότερο κοινωνική. Επίσης «πρέπει να είναι καλά σχεδιασμένα και να πιάσουν τόπο» δήλωσε ο ίδιος, φέρνοντας ως παράδειγμα τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας.

Πρόοδος για το δημοσιονομικό

«Συζητήσαμε για το δημοσιονομικό και την προνομοθέτηση» τόνισε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας το βράδυ της Δευτέρας.

Ερωτηθείς εάν οι θεσμοί ζητούν περικοπές 1% του ΑΕΠ στις συντάξεις, ο ίδιος παράγοντας απάντησε ότι «δεν συμφωνήσαμε στο ποσοστό, αλλά υπήρξε κάποια πρόοδος». Είπε επίσης ότι σήμερα δεν συζητήθηκαν τα εργασιακά.

Για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια, ο συγκεκριμένος αξιωματούχος δήλωσε ότι είναι ελάχιστη πια η διαφορά με τους θεσμούς και πως ξεπεράστηκε ο σκόπελος για τον ΦΠΑ και τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, χωρίς πάντως να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

antenna

Loading...
  • europalso

    europalso

    ideascentral