Από τον Ιούνιο οι αποφάσεις για την συμμετοχή του ΔΝΤ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔25/03/2017 - 18:41 | Author: Newsroom

Νέο αγκάθι που οδηγεί σε μεγαλύτερη καθυστέρηση, βγάζει η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης που εκκρεμεί από τον Οκτώβριο.

Στην έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου περικλείονται διαπιστώσεις από την πορεία εφαρμογής των προγραμμάτων του Ταμείου και εκεί εντοπίζεται πρόβλημα όταν εμπλέκεται σε χώρες που μετέχουν σε νομισματική ένωση, καθώς το ΔΝΤ δεν είχε προηγούμενη εμπειρία.

Παρότι δεν είναι σαφές αν και πώς θα επηρεάσει τελικά την συνολική συμφωνία και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόβλημα που ανακύπτει είναι πως το Διευθυντήριο του Ταμείου προσανατολίζεται να πάρει θέση τον Ιούνιο, για την αλλαγή στάσης και όρων συμμετοχής του σε χώρες όπως η Ελλάδα. Αυτό προϊδεάζει πως, ενόψει των αλλαγών αυτών, μπορεί το Ταμείο να μην έχει απαντήσει αν θα μετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα ούτε ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Συγκεκριμένα η έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου αξιολογεί τα πεπραγμένα του Ταμείου από την εμπλοκή του σε Μνημόνια όπως της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, διαπιστώνοντας πως έπρεπε να έχουν ληφθεί ειδικές εγγυήσεις για περιορισμό των πολιτικών παρεμβάσεων από άλλες χώρες και φορείς που συμμετέχουν στο ίδιο πρόγραμμα (πχ Κομισιόν, Eurogroup, ΕΚΤ, άλλα Κράτη-Μέλη κλπ).

Επιπλέον τονίζουν πως πρέπει να εξετάζεται καλύτερα η ανομοιογένεια των χωρών- μελών στις νομισματικές ενώσεις αυτές.

Οι Διευθυντές του Ταμείου είχαν διαφορετικές απόψεις για το πώς πρέπει να ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις τέτοιων προγραμμάτων σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ κάποιοι σημείωσαν ότι η δίκαιη εποπτεία αυτών των προγραμμάτων θα βοηθήσει στο να διαλυθεί η εντύπωση ότι οι χώρες της Ευρωζώνης αντιμετωπίζονται διαφορετικά από το ΔΝΤ.
Υπενθυμίζεται ότι και προ μηνών, μια άλλη Έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου του ΔΝΤ είχε προκαλέσει σάλο, καθώς το ελληνικό πρόγραμμα «στήθηκε» με κύριο στόχο να δώσει χρόνο στους Ευρωπαίους για να «χτίσουν άμυνες» στην κρίση.

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral