Από την αρχή στα δύσκολα και με την τρίτη αξιολόγηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/09/2017 - 15:19 | Author: Newsroom

Τις πρώτες εξετάσεις για τον νέο κύκλο αξιολόγησης που ξεκινά σήμερα το απόγευμα με την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) στο πλαίσιο της προετοιμασίας του Eurogroup που θα γίνει στις 15 του μήνα.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα κατά την συνάντηση ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλαριάκης ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα θα πρέπει να ενημερώσει με τα μέτρα που έχουν μείνει σε εκκρεμότητα από την δεύτερη αξιολόγηση και τα οποία θα έπρεπε να προχωρήσουν μέσα στο καλοκαίρι.

Οι αλλαγές στο δημόσιο και ειδικά το θέμα της αξιολόγησης και ο χρόνος εφαρμογής του σχεδίου της κινητικότητα που δείχνουν είναι υψηλής προτεραιότητας για τους Ευρωπαίους αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει στην Ελλάδα λόγω της αποχής που κάνει η ΑΔΕΔΥ.

Ένα θέμα που φοβάται η ελληνική πλευρά είναι η συζήτηση για την υποχρέωση για ανασκόπηση των κοινωνικών επιδομάτων που δεν καλύπτονται από την καταβολή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης Η επανεξέταση οικογενειακών , αναπηρικών , μεταφορικών και στεγαστικών επιδομάτων μπορεί να οδηγήσει σε μειώσεις ή και σε αποκλεισμό κάποιων από τους σημερινούς δικαιούχους.

Υψηλής προτεραιότητας και μεγάλης καθυστέρησης εκ μέρους της ελληνικής πλευράς θα είναι οι αποκρατικοποιήσεις. Πέρα από τις ενέργειες για την επιμέρους στοιχείων της κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι και το θέμα της σύστασης της Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας.

Η πορεία εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων και μαζί η πρόοδος που έχει γίνει στο θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και την λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα είναι ένα ακόμη για το οποίο θα ερωτηθεί ο Έλληνας εκπρόσωπος από τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Εκτός από τα μέτρα του προγράμματος ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ.. Γιώργος Χουλιαράκης θα πρέπει να ενημερώσει τους συναδέλφους του και για την πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα 800 εκ ευρώ που δόθηκαν μέσα στην δόση των 7,7 δις ευρώ που εκταμιεύτηκε προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου.

Η Ελλάδα θα έχει το δικαίωμα να ζητήσει τα υπόλοιπα 800 εκ ευρώ από την συνολική δόση των 8,5 δις ευρώ που ενέκρινε για την χώρα μας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου αν αποδείξει ότι τουλάχιστον το 80% των «πρώτων»800 εκ ευρώ (δηλαδή 640 εκατ. ευρώ) έχουν φτάσει στους προμηθευτές του δημοσίου τους δικαιούχους συντάξεων και τις επιχειρήσεις που περιμένουν καθυστερούμενες επιστροφές φόρου.

Στην συνάντηση που θα έχουν αύριο ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής κ. Γιώργος Χουλιαράκης με τον επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά κ. Πιέρ Μοσκοβισί θα συζητηθεί κυρίως το σχέδιο της τρίτης αξιολόγησης.

Οι δανειστές έχουν προγραμματίσει συνολικά τέσσερις αξιολογήσεις . Το σχεδιάγραμμα ξεκινά με την τρίτη αξιολόγηση που θα ξεκινήσει επίσημα μετά τα μέσα του Οκτωβρίου και θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του χρόνου (αν όχι μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου μέσα στο Νοέμβριο). Στην συνέχεια θα πρέπει να γίνουν άλλες δύο αξιολόγησης το πρώτο και δ εύτερο τρίμηνο του 2018 για να φτάσουμε στην τέταρτη , συνολική αξιολόγηση του προγράμματος που θα κρίνει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων.

Ο κ. Μοσκοβισί θα ενημερώσει τους συνομιλητές του ότι αν υπάρξουν καθυστερήσεις και στην τρίτη αξιολόγηση μοιραία τα προαπαιτούμενα κάθε επόμενης χρονικά αξιολόγησης θα «συγχωνεύονται» με την τρέχουσα κάνοντας την ολοκλήρωση της δύσκολη και χρονοβόρα.

enikonomia

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral