Αντιμέτωπη με το αίτημα για επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που φτάνουν στα 4,2 δις. ευρώ ετησίως εξακολουθεί να βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση καθώς αυτό το ποσό θα απαιτηθεί για να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 3,5%.

Το ενδεχόμενο να παραμείνει ο πήχης στο 3,5% του ΑΕΠ είναι πλέον πολύ μεγάλο καθώς όπως παραδέχτηκε νωρίτερα υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος «δεν έχουμε πολλούς συμμάχους στο θέμα της μείωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος».

Πάντως, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί να ψηφίσει τώρα επιπλέον μέτρα της τάξεως των 4,2 δις. ευρώ για το 2019 και για το 2020 όπως η μείωση του αφορολογήτου ή το περαιτέρω κούρεμα των συντάξεων».
anendoto-to-dntthelei-epipleon-metra-42-dis-meta-to-2018
Πρόσθεσε ότι κατά τη δική του εκτίμηση δεν υπάρχει κυβέρνηση στην Ελλάδα που θα μπορούσε να δεχτεί κάτι τέτοιο ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα αν οι θεσμοί επιμείνουν στο να νομοθετηθούν τώρα μέτρα για το 2019 και για το 2020.

Αποκάλυψε ότι έγινε συμβιβαστική πρόταση στην ελληνική πλευρά, τα μέτρα να συμφωνηθούν σε επίπεδο πολιτικής συμφωνίας και να μην νομοθετηθούν ωστόσο, υποστήριξε ότι αυτή η πρόταση απορρίφθηκε ως «μη πολιτικά έντιμη καθώς το 2019 τελειώνει και η θητεία της παρούσας κυβέρνησης οπότε δεν είναι σωστό να δεσμεύεται η επόμενη, όποια και αν είναι αυτή».

Όπως άφησε να εννοηθεί, το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, στο Eurogroup της Δευτέρας δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία καθώς θα πρέπει να κλείσουν ταυτόχρονα και τα τρία κομμάτια της μεταρρύθμισης: οι εκκρεμότητες της β’ αξιολόγησης, (εργασιακό, δημοσιονομικό κενό μέχρι το 2018 κλπ), οι δημοσιονομικοί στόχοι όχι μόνο μέχρι το 2020 αλλά και σε μεσοπρόθεσμη βάση, και φυσικά τα μέτρα για το χρέος.

Πάντως, σύμφωνα με το ίδιο κυβερνητικό στέλεχος, «είναι πολλοί οι παίκτες που θέλουν να υπάρξει πολιτική συμφωνία για όλα τα εκκρεμή θέματα μέχρι το τέλος του χρόνου».

Όσον αφορά στα προαπαιτούμενα της β’ αξιολόγησης, η κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «θα είχαμε κλείσει πριν από 3-4 εβδομάδες αν δεν ήταν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ, κυρίως στα εργασιακά».

Υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι δεν πιέζουν για παρεμβάσεις στα εργασιακά πέραν του ευρωπαϊκού κεκτημένου (υπάρχει σχετική δέσμευση Μοσκοβισί γι’ αυτό, ανέφερε) ενώ για το δημοσιονομικό κενό του 2018, ανέφερε ότι ενώ ξεκίνησε από τα 800 εκατ. ευρώ,έχει περιοριστεί τώρα στα 150 εκατ. ευρώ.

Πάντως, θεωρείται δεδομένο ότι για να κλείσει το κενό του 2018, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στα κριτήρια χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων.