Η δεύτερη αξιολόγηση βρίσκεται προ των πυλών-τυπικά αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου- και εκτός από το ακανθώδες ζήτημα των εργασιακών, φέρνει μαζί της προαπαιτούμενα που σχετίζονται με την φορολογία που θα προσθέσουν νέα «βάρη» σε πολίτες και επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα «βαρύ» πακέτο αλλαγών-τόμων στην φορολογία, τα οποία θα τεθούν επί τάπητος στην δεύτερη αξιολόγηση, θα αναλυθούν εκτενώς από δανειστές και κυβέρνηση και μέχρι το τέλος του 2016 θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται η επανεξέταση των φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις, η εφαρμογή ταχύτερων διαδικασιών για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, αλλά και η αλλαγή επί τα χείρω του φορολογικού καθεστώτος της ναυτιλίας.

Συνολικά 15 είναι τα προαπαιτούμενα φορολογικής «φύσης» που θα πέσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, κατά την δεύτερη αξιολόγηση. Συγκεκριμένα:

-Θα υπάρξει αναθεώρηση-όπως είπαμε επί τα χείρω-του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τον κλάδο της ναυτιλίας, βάση των υποδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

– Προβλέπεται νέο καθεστώς στην φορολογία εισοδήματος των επιχειρήσεων και ενσωμάτωση σε ενιαία νομοθεσία των φοροαπαλλαγών, με ταυτόχρονη κατάργηση εκείνων που κρίνονται αναποτελεσματικές ή άδικες. Επίσης θα τεθεί επί τάπητος η τροποποίηση της νομοθεσίας για τη φορολογία εισοδήματος των εταιριών η οποία καλύπτει τις συγχωνεύσεις, τις εξαγορές και τους εταιρικούς λογαριασμούς αποθεματικών.

– Θα απλοποιηθεί το καθεστώς της φορολογίας εισοδήματος και διασφάλιση της συνοχής της φορολογικής βάσης για το φόρο εισοδήματος και τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των μικρών επιχειρήσεων που βρίσκονται κάτω από το όριο απαλλαγής από τον ΦΠΑ.

– Θα επανεξεταστεί και να αναμορφωθεί ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Η αναθεώρηση του ΚΕΔΕ θα περιλαμβάνει αλλαγές στις διαδικασίες που θα εφαρμόζει η φορολογική διοίκηση για την αναγκαστική εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων των ασυνεπών οφειλετών σε δημόσιους πλειστηριασμούς.

-Θα απλοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τον ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από τον Δεκέμβριο του 2016, οι ελληνικές θα πρέπει να κωδικοποιήσουν και να απλοποιήσουν τη νομοθεσία για τον ΦΠΑ, ευθυγραμμίζοντάς την με τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών και προχωρώντας στην εξάλειψη των εκκρεμών νομικών κενών.

-Επίσης στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της είσπραξης των φόρων επί των εισοδημάτων που δημιουργούνται σε off-shore χαρτοφυλάκια, όπως επίσης και η επίσπευση της είσπραξης των προστίμων για τα ανασφάλιστα ΙΧ και τα οχήματα που δεν πέρασαν από ΚΤΕΟ.

-Σε ότι αφορά στις κατασχέσεις, ζητούμενο είναι η αυτοματοποίηση διαδικασιών κατασχέσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προμηθευτεί λογισμικό που θα επιτρέπει την περαιτέρω αυτοματοποίηση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-Επιπρόσθετα πρέπει να θεσπιστούν νέες διαδικασίες ρύθμισης οφειλών για τις επιχειρήσεις με μεγάλες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, οι οποίες όμως κρίνονται βιώσιμες. Επιπλέον πρέπει να λάβει χώρα τροποποίηση της νομοθεσίας για τα μη εισπράξιμα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

-Στα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης συναντάμε και τις αντικειμενικές τιμές. Ειδικότερα αυτό που προβλέπεται είναι η εξίσωσή τους με τις πραγματικές (αγοραίες τιμές) των ακινήτων.