Αναταράξεις στις αγορές για την Ελλάδα και λόγω Ντράγκι-Bild

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/05/2017 - 16:00 | Author: Newsroom

Ανοδικά κινούνται και σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το κλίμα στην αγορά να μην δείχνει προοπτικές βελτίωσης, αφού τα νέα γύρω από την συνεχίζουν να αποθαρρύνουν τους επενδυτές από τις τοποθετήσεις στα ελληνικά assets.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 5,993% με άνοδο 1% από τα χθεσινά επίπεδα και κοντά στα υψηλά ενός μηνός, ενώ ανοδικά κινείται και η απόδοση του 2ετούς και στο 5,928% με άνοδο 3,423% από χθες, πλησιάζοντας το yield του 10ετούς. Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με το capital.gr, πως τα ελληνικά ομόλογα έχουν διαγράψει όλο το ράλι που είχε φέρει η τεχνική συμφωνία στις 2 Μαΐου.

Από τη μία μεριά, το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, το οποίο και θα ανοίξει τον δρόμο προς το QE – το μεγάλο «ζητούμενο» για τους ξένους επενδυτές – φαίνεται να μετατίθεται από το ένα ορόσημο στο άλλο, αφού μετά το ναυάγιο στο Εurogroup η ελληνική κυβέρνησή έχει αρχίσει να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση ούτε και στο επόμενο Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Χθες, ο Μάριο Ντάγκι για μία ακόμη φορά έθεσε τις προϋποθέσεις για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αφήνοντας μικρά περιθώρια αισιοδοξίας καθώς ο επικεφαλής της ΕΚΤ ζητά την ύπαρξη πρώτα, πλήρους συμφωνίας, και μετά την οριστικοποίηση των μέτρων που θα κάνουν το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Το δημοσίευμα της Bild, αν και διαψεύστηκε από την ελληνική κυβέρνηση, έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ένα πιθανό ελληνικό ατύχημα τη στιγμή που οι αγορές δεν «διαβάζουν» προθέσεις, ούτε ελπίδες, αλλά βλέπουν πως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία συμφωνία για την εκταμίευση της δόσης που θα αποτρέψει ένα ελληνικό default.

Ελλάδα, Ιταλία, Βρετανία «ανεβάζουν» τον χρυσό

Ο χρυσός αγγίζει τα υψηλά ενός μηνός, με τους επενδυτές να στρέφονται προς τα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις μειώνουν την όρεξή τους για ρίσκο.

Η τιμή spot χρυσού ενισχύεται 0,1% στα 1267,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ νωρίτερα βρέθηκε στο ισχυρότερο επίπεδο από την 1η Μαΐου και τα 1270,47 δολάρια. Στις ΗΠΑ, τα συμβόλαια χρυσού υποχωρούν κατά 0,1% στα 1266,90 δολάρια η ουγγιά.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές οι κίνδυνοι γύρω από τις εκλογές στη Βρετανία την επόμενη εβδομάδα, η προοπτική πρόωρων εκλογών στην Ιταλία αλλά και οι ανησυχίες γύρω από το ελληνικό ζήτημα, στηρίζουν την στροφή προς τον χρυσό.

Το προβάδισμα της βρετανίδας πρωθυπουργού Theresa May έναντι του Εργατικού Κόμματος μειώθηκε στις 6 ποσοστιαίες μονάδες σε νέα δημοσκόπηση. Στην Ιταλία, ο πρώην πρωθυπουργός Matteo Renzi πρότεινε την Κυριακή οι επόμενες εκλογές της χώρας να πραγματοποιηθούν την ίδια περίοδο με τις γερμανικές, την στιγμή που έχουν ήδη αυξηθεί οι ανησυχίες για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο στη χώρα.

Το «τρίγωνο» Ελλάδα-Ιταλία-Draghi ρίχνει το ευρώ

Σε πτωτική τροχιά θέτουν το ευρώ οι πολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη, με το ενιαίο νόμισμα να συνεχίζει τον «κατήφορο». Το ευρώ υποχωρεί κατά 0,13%, έναντι του δολαρίου, ύστερα μάλιστα από το υψηλό 6,5 μηνών που άγγιξε την προηγούμενη εβδομάδα το ευρωπαϊκό νόμισμα. Η ενισχυμένη αβεβαιότητα λόγω Ελλάδας και Ιταλίας απομακρύνει τους επενδυτές από το ενιαίο νόμισμα, ευνοώντας το δολάριο.

Στο προσκήνιο έχει επιστρέψει το ελληνικό ζήτημα, καθώς οι ανησυχίες έχουν ενταθεί, μετά και από τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι οι πιστωτές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία για το ελληνικό χρέος στο Eurogroup του Ιουνίου, προκειμένου η χώρα να μπορέσει να βγει στις αγορές.

«Οι δανειστές θα συναντηθούν τον ερχόμενο μήνα και αναμένεται να φτάσουν σε συμφωνία, επειδή πάντα αυτό συμβαίνει, μετά από τον φόβο ότι δεν θα συμφωνήσουν», ανέφερε ο Kaneo Ogino της Global-info Co στο Τόκιο, σύμφωνα με το Reuters. «Αλλά εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες για την Ελλάδα και την Ιταλία παρέχουν μια καλή δικαιολογία» για όσους θέλουν να εγκαταλείψουν το ευρώ, όπως είπε ο ίδιος.

Όσον αφορά στην Ιταλία, συγκεκριμένα, οι ανησυχίες περιστρέφονται γύρω από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στη χώρα. Το Σαββατοκύριακο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Matteo Renzi, δήλωσε πως οι εκλογές στη χώρα πρέπει να γίνουν κατά την ίδια περίοδο με εκείνες στη Γερμανία, ήτοι τον Σεπτέμβριο του 2017.

«Οι πολιτικοί κίνδυνοι στην Ευρωζώνη δεν έχουν πεθάνει και ίσως επιβαρύνουν σύντομα το ευρώ», αναφέρουν οι αναλυτές της Commerzbank. Η έμφαση που έδωσε ο Draghi στο ότι η Ευρωζώνη συνεχίζει να χρειάζεται σημαντική βοήθεια «παραπέμπουν σε ελάχιστες πιθανότητες σήματος για επικείμενη μείωση του QE την επόμενη εβδομάδα», επισημαίνουν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της ING.

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral

    ideascentral